Opiskelijat haluavat joulupukiksi: "Helppoa bisnestä"

Korkeakouluopiskelijat olivat tänä vuonna suurin ryhmä Joulu Suomen joulupukkipalvelun kautta pukiksi hakeneista. Palvelun kautta joulupukin pestiä havitteli ennätyksellinen määrä hakijoita, noin sata.

–Tavallisesti pukilla on päivässä 10–15 keikkaa, joten kyllähän siinä opiskelijan tilipussi kasvaa, kertoo Joulu Suomen tuottaja, taiteilijanimellään esiintyvä Tapani Punaparta. Joulu Suomen joulupukkipalvelu on jouluaattoisin maan suurin joulupukkipalvelu.

Yliopisto-opintojaan viimeistelevän Juha Kokkosen mukaan töitä riittää aattona niin paljon kuin vain ehtii ja jaksaa tehdä. Kokkonen toimii yksityisenä joulupukkina.

–Kun laitoin illalla ilmoituksen nettiin, aamupäivään mennessä lähes kaikki ajat olivat jo täynnä, useana vuonna pukkina työskennellyt Kokkonen kertoo.

Aattona Kokkonen huhkii jopa 20 vierailua ympäri Kuopiota.

–Totta kai se on hyvää bisnestä. Raha ei silti ole ainoa motiivi, sillä joulupukkina olosta saa myös hyvän joulumielen.

 

Alaikäisetkin yrittävät

Kuopiossa oli tänä vuonna vaikea päästä joulupukiksi. Hakijoita oli noin kymmenen, mutta valittuja vain kaksi.

–Mitä kauemmaksi pääkaupunkiseudulta mennään, sitä hankalampaa on saada töitä joulupukkina, Punaparta toteaa.

Miten pukiksi voi sitten päästä?

–Ensimmäinen valintaperuste on uskottavuus, pitää näyttää ja kuulostaa pukilta. Osa hakijoista karsiutuu pois jo ennakkotietojen perusteella, esimerkiksi alaikäisiä emme voi ottaa. Viimeksi luin 16-vuotiaan tytön hakemuksen, Punaparta hymähtää.

Tärkeimpiä hakukriteereitä ovat raittius, esiintymis- ja vuorovaikutustaidot.

–Monet hakijoista hallitsevat puhumisen jo päätyönsä puolesta. Meille hakee muun muassa eläkkeellä olevia pappeja, opettajia ja taksikuskeja. Myös ammattitaikureita löytyy.

 

Yhä useampi ilmoittaa netissä

Joulupukin palveluiden tarjonta siirtyy yhä enemmän nettiin. Joulupukkipalvelu.fi listaa sivustolleen joulupukin palveluja tarjoavia yksityishenkilöitä ja yrityksiä. Viime vuonna palvelussa oli 159 joulupukki-ilmoitusta.

–Nyt 160 ilmoituksen rajapyykki on jo rikkoutunut, vaikka jouluun on vielä reilusti aikaa. Ennätyksiä siis paukutellaan, kertoo sivuston ylläpitäjä, asiakaspalvelupäällikkö Aleksi Räsänen.

Netti-ilmoittelun suosio vaihtelee paljon alueellisesti.

–Pääkaupunkiseudulla valtaosa joulupukeista ilmoittaa netissä, mutta sama kehitys ei näy vielä pienemmillä paikkakunnilla, Räsänen toteaa.

Räsäsen mukaan Kuopiossa netti-ilmoittelu on asukaslukuun nähden vähäistä. Esimerkiksi Joulupukkipalvelu.fi- sivustolla on vain yksi ilmoitus Kuopion alueella toimivasta pukista, kun taas Helsingistä 38 ja Tampereelta 12. Tilaajoulupukki.fi-sivustoltakin löytyi Kuopiosta vain yksi ilmoitus.

 

---

Juttua on oikaistu 17.12. kello 16.30: Aiemmin jutussa kerrottiin, että "Tavallisesti pukilla on päivässä 15–20 keikkaa".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.