Opiskelijoiden oleskelulupia hylätään eniten taloussyistä

–Kun hain opiskelua varten oleskelulupaa ensimmäistä kertaa, se ei kerennyt tulla ajoissa. Pääsin aloittaman koulun kuukauden myöhässä, kertoo Daria Khischchenkova.

Maahanmuuttovirasto käsittelee opiskelijoiden hakemukset aina kiireellisinä. Opiskeluluvan käsittelyaika, hakemuksen vireille laitosta ensimmäiseen ratkaisuun, oli keskimäärin 20 päivää vuonna 2012. Käsittelyajat ovat aina tapauskohtaisia.

–Minä sain viime vuonna oman päätökseni kahdessa viikossa, kun samaan aikaan hakemuksen jättäneen kaverin päätöksessä kesti kaksi kuukautta.

 

Murmanskista kotoisin oleva Daria Khischchenkova tuli Suomeen opiskelemaan kolmivuotista verhoilu- ja sisustusalan perustutkintoa suomeksi.

–Ensimmäinen vuosi oli aika hankala, mutta onneksi opiskelu on enemmän käsillä tekemistä kuin puhumista. Kielen oppi puhumalla koulukavereiden kanssa.

Oleskelulupaa on haettava, mikäli tulee Suomeen opiskelemaan yli kolmen kuukauden ajaksi. Tämä on uusittava uusittava vuosittain ja hakeminen jännittää joka kerta. Khischchenkova odottaa päätöstä viimeisen vuoden opiskeluja varten.

–Hakemuksessa kysytään ihan kaikkea. Kuinka koulu on sujunut, millaisia arvosanoja olen saanut, onko vakuutukset kunnossa ja niin edelleen. Ilmeisesti tarkoituksena on selvittää, onko minulla edellytyksiä ja intoa opiskella Suomessa.

 

Oleskeluluvan hakijalla pitää olla riittävät varat Suomessa elämiseen. Tänä syksynä opintonsa aloittavalla opiskelijalla tulee olla käytössään 6720 euroa vuodessa tai 560 euroa kuukaudessa. Daria Khischchenkova työskentelee opintojen ohella kodinelektroniikkaa myyvässä yrityksessä.

–Yhdelle kaverilleni ei jatkoa oleskelulupaan myönnetty, koska hänellä ei ollut tarpeeksi opintoviikkoja. Hänellä oli työ ja liikaa poissaoloja koulusta.

Ensimmäinen oleskelulupa opiskelua varten maksaa 300 euroa. Vuonna 2012 opiskeluviisumeita myönnettiin 6023.

Tällä hetkellä vireillä on noin 400 opiskelijahakemusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kalankasvatuksen ympäristövaikutukset Suomessa ovat vähentyneet 80-luvulta

Ministeriö läpivalaisee kaikki kunnat – "Sen jälkeen tiedetään, millaisia lääkkeitä eri alueilla tarvitaan"

Irak: Lapset luovutettiin Suomelle jo vuonna 2017 – Suomen ulkoministeriön mukaan kyse oli lapsikaappauksesta

Puhki ruostuvissa hylyissä lymyää ympäristöriski – rannikolla makaa yli tuhat hylkyä, jotka voivat levittää öljyä Itämereen

Kaikkonen pitää keskustan puheenjohtajakisaa henkilövaalina, Kulmuni näkee myös linjaeroja

Sirpa Pietikäinen ei päässyt äänestämään Ursula von der Leyenin puolesta, syynä äidin sairastuminen

Pientä tyttöä ei voi palauttaa Somaliaan ennen kuin on selvitetty, uhkaako häntä siellä silpominen – KHO palautti asian Migrin käsiteltäväksi

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.