Tiesitkö: porkkana ei ollut alunperin oranssi

Tänä vuonna joulun jälkeisen lounaspöydän tähdeksi voi nostaa porkkanan, jota on Euroopassakin syöty jo 1100-luvulla. Asiasta kirjoittaa Karjalainen.

Lounassalaattiin saa värikkyyttä käyttämällä oranssien porkkanoiden lisäksi myös keltaisia ja punaisia. Alun perin viljellyt porkkanat olivatkin keltaisia, punaisia ja mustia. Valta-asemaan porkkanamarkkinoilla noussut oranssi porkkana kehitettiin vasta 1700-luvulla Hollannissa.

Lähde porkkanan viljelyn historiasta: www.kasvikset.fi.

Värikäs porkkanasalaatti

(4 annosta)

4 oranssia porkkanaa

4 keltaista porkkanaa

4 punaista porkkanaa

1 dl omenaviinietikkaa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

1/2 sitruunan mehu

1/2 rkl vaaleaa siirappia

150 g roomansalaattia

80 g babypinaattia

ruukku villirucolaa

200 g viinirypäleitä

150 g sinihomejuustoa

2 appelsiinia

100 g cashewpähkinöitä

1. Kuori kaksi oranssia, kaksi keltaista ja kaksi punaista porkkanaa. Suikaloi ne pitkittäin ohuiksi siivuiksi esimerkiksi kuorimaveitsellä. Sekoita kulhossa omenaviinietikka, suola, sokeri, sitruunan mehu ja vaalea siirappi. Upota porkkanasiivut nesteeseen ja laita jääkaappiin tekeytymään muun salaatin valmistuksen ajaksi.

2. Revi roomansalaatti, nypi joukkoon rucolan lehdet ja lisää babypinaatti. Kuori loput porkkanat ja vuole ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä. Sekoita salaatit ja porkkanat keskenään.

3. Halkaise viinirypäleet ja lisää salaattiin. Kuori appelsiini ja leikkaa lohkoiksi. Murenna sinihomejuusto salaattiin.

4. Paahda pähkinöitä kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä, kunnes pähkinät ovat ottaneet väriä. Lisää salaattiin.

5. Lisää pikkelöityneet porkkanasiivut salaattiin ja kaada joukkoon vähän etikkalientä.

Lue lisää porkkanareseptejä torstain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.