Orpokodin lasten taustalla uskomattomia tarinoita

Lääkinnällisen avun lisäksi Nyamirassa kaivataan hoitoa myös paikallisen orpokodin lapsille.

Orpokotiin tulleiden lasten taustalla on tarinoita, joita on vaikea uskoa todeksi. Joku on löytynyt vessanpytystä, joku toinen taas on viettänyt vuosia käytännössä apinoiden kasvattamana.

– Apinat eivät meinanneet edes luopua hänestä alkuun, Linda Cheruiyot kauhistelee.

– Lapsille jo pelkkä aikuisen läsnäolo on hyvin merkityksellistä. Heille on erittäin tärkeää, että paikalla on joku, joka viettää aikaa heidän kanssaan ja kuuntelee heitä, hän kertoo.

Välineistön lisäksi Nyamiran lääninhallitus ottaakin mielellään vastaan myös vapaaehtoistyöntekijöitä Keniaan.

– Etsimme ihmisiä, jotka voisivat esimerkiksi kiertää sairaaloissa ja orpokodeissa. Kuka vain voi tulla mukaan ikään ja koulutukseen katsomatta, Eric Bosire kannustaa.

– Lääninhallitus on valmis tarjoamaan vapaaehtoisille ruoan ja majoituksen Keniassa. Eli vain matkakulut jäisivät hoidettavaksi itse, hän vihjaa.

Bosire painottaa, että rahan sijasta järjestö kaipaisi kipeämmin ihmisten omia käytännön taitoja.

– Se voi olla vaikka sitä, että opettaa orpokodin lapsia pesemään vaatteitaan tai leipomaan riisipiirakoita, hän suunnittelee.

Hyödyllisten taitojen opettaminen on tärkeää senkin vuoksi, että sairauksien lisäksi myös huumeet ovat iso ongelma Nyamirassa. Bosiren näkemyksen mukaan huumekierteeseen on helppo joutua, jos ei ole osaamista työn tekemiseen.

– Opeta miestä tekemään pöytä, ja hänellä on työ eikä hän haaskaa aikaansa huumeisiin, hän pohtii.

Myös Better Life World Wide ry:n Sanna Toropainen muistuttaa, että auttaa voi monin tavoin.

– Huhtikuussa lähtevä rahti on vain yksi osa tätä. Koko BLWW-järjestön toiminnassa ei olla niinkään menty rahalla eteenpäin, vaan pikemminkin hyvillä ideoilla. Järjestönä etsimme tietotaidon ja ajan lahjoittamista. Jos on kiinnostusta tulla mukaan, saamme aina sitä enemmän aikaiseksi mitä enemmän on porukkaa tekemässä.

Avustustyötä ei ole tarkoitus lopettaa pian matkaan lähtevän kontin täyttymisen jälkeenkään.

– Tämä on jatkuvaa työtä ja kasvava projekti, Cheruiyot painottaa.

– Meillä työ jatkuu Nyamiran lääninhallituksen kanssa. Rahdin kautta saamme yhden ison osan pois käsistämme, ja voimme ryhtyä miettimään mitä muuta voisimme yhdessä tehdä, Toropainen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Henkien pelastajat