Ortodoksinen kirkkomuseo tarjoaa elämyksellistä hiljentymistä

Kuopio saa yhden matkailun vetonaulansa takaisin lauantaina, kun kansainvälisesti merkittävä Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa avataan Karjalankadulla.

Museo on ollut suljettuna syksystä 2009 kirkon keskustalon peruskorjauksen vuoksi.

Entistä asiakasystävällisemmäksi remontoidussa museossa on esillä Pyhyyden porteilla -perusnäyttely, jossa yhdistyvät bysanttilainen traditio ja karjalais-ortodoksinen uskonnollisuus.

Museonjohtaja Teresa Töntsin mukaan peruskorjauksessa tehtiin elämykselliset ja saavutettavat tilat sekä henkisesti että fyysisesti.

Ilme näyttelytilaan haettiin kokoelmista, lähinnä käsinmaalattuja ikoneita suojaavista ja koristavista vaipoista, riisoista. Osa niistä on kultaisia tai hopeisia.

Kaikilla ikoneilla ei ole metallivaippaa tai jäljellä on vain riisa.

– Kun karjalaisia evakkoja kotoutettiin kanta-Suomen puolelle, evakuointivaihe saattoi olla hyvin hektinen. Evakuoijat joutuivat arvottamaan, mikä on kaunista, tärkeää ja liturgisesti merkittävää, Töntsi kertoi perjantaina.

Toinen saattoi ottaa reppuunsa vain riisan, toinen perässä tullut puolestaan sen ikonin.

Näyttelyssä on muun muassa Valamon, Konevitsan ja Petsamon luostarisaarien esineitä.

Uudistetun erikoismuseon suosion toivotaan nousevan 1970-luvun lähes 40 000 kävijän huippuvuosiin. Viime vuosina kävijöitä oli ollut keskimäärin 20 000.

– Olemme neuvotelleet kaupungin kanssa markkinointiyhteistyön tiivistämisestä. Tämä on käyntikortti myös kaupungille.

Näyttely yhdistää bysanttilaisen tradition ja karjalais-ortodoksinen uskonnollisuuden