Ortodoksit valitsevat ensi viikolla uuden piispan

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu ensi viikolla Valamon luostariin valitsemaan uutta piispaa Oulun hiippakuntaan.

Piispan tehtävä vapautui kesällä 2013, kun metropoliitta Panteleimon jäi eläkkeelle. Joensuun piispa Arseni on hoitanut tehtäviä väliaikaisesti.

Uuden piispan nimi selvinnee keskiviikkona. On mahdollista, että Oulun uusi piispa hoitaisi tehtäväänsä osa-aikaisena toisen työnsä ohella.

Piispan valinta piti tehdä jo vuosi sitten, mutta äänestys siirsi päätöstä vuodella eteenpäin. Osa kirkolliskokousedustajista piti lykkäyspäätöstä laittomana.

Ortodoksikirkolla on edessä suuri hallintouudistus. Kokous linjaa myös uudistusta, mihin liittyy muun muassa arkkipiispan istuimen siirto Kuopiosta Helsinkiin.

Kirkolliskokous päättää, alkaako arkkipiispan istuimen siirron valmistelu. Esityksenä on, että sopivin aika muutokseen olisi, kun arkkipiispa Leon tehtävät vapautuvat.

Hallinnon kehittämisen taustalla on ortodoksikirkon tiukka talous.

Yhtenä säästökeinona on väläytetty muun muassa yhteistyötä taloushallinnossa ja jäsenrekisterin ylläpidossa evankelis-luterilaisen kirkon kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.