Murhaajiksi epäillyt hakevat eri tavoin sairalaan

Henkirikoksesta epäiltyjen pääsy mielentilatutkimukseen vaihtelee ajankohdaltaan erittäin paljon perhesurmissa ja muissa äkillisissä erikoisissa henkirikoksissa.

Esimerkiksi Varkaudessa viime viikolla tytön kuoliaaksi puukottaneen miehen puolustus on hakenut miestä määrättäväksi mielentilatutkimukseen jo nyt. Käräjäoikeus ratkaisee asian lähiaikoina.

Helsingin Laajasalossa vaimonsa ja lapsensa tammikuussa surmannut mies puolestaan oli kuukausia tutkintavankeudessa ennen kuin vasta käräjäoikeuden käsittelyn alkaessa oikeus passitti hänen mielenterveytensä tutkittavaksi.

Vantaan Hakunilassa viime vuoden lopulla perheensä surmannut mies määrättiin heti mielentilatutkimukseen, jossa hän on edelleen.

Samoin Orivedellä koulussa ampunut mies määrättiin miehen ja syyttäjän yhteisestä pyynnöstä heti tutkimuksiin.

Kuopiossa pääsiäisviikolla miehen kuoliaaksi hakannut, jo kertaalleen elinkautistuomion kärsinyt ja aikoinaan alentuneesti syyntakeiseksi katsottu mies sen sijaan on ilmoittanut viranomaisille, että hän pyytää mielentilatutkimusta vain, jos syyttäjä päättää syyttää häntä murhasta.

Jos syyttäjä syyttää miestä taposta, mies ei ilmoittamansa mukaan halua tutkittavaksi sairaalaan.

Itse lopullisen tuomion kannalta ei ole merkitystä, missä vaiheessa mielentilatutkimuksen tarve tulee esille, mutta oikeusprosessiin kestoon asia vaikuttaa useita kuukausia

Lisäksi yhteiskunnalle voi ajatella olevan taloudellista ja eettistä merkitystä sillä, onko oireileva epäilty ensin useita kuukausia tutkintavankeudessa vai oikeuspsykiatrisessa seurannassa jo poliisin esitutkinnan aikana.

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Varkauden surmaaja jätti lääkkeet ottamatta