Osa hormeista aiotaan kieltää

Mökeillä ja omakotitaloissa yleistyneiden kevythormien vaatimukset tulevat muuttumaan.

Euroopan standardointijärjestö CEN on aloittanut hormien rakenteiden vaatimusten uudistamisen. Samalla tarkistetaan tarve muuttaa tulisijastandardeja eli esimerkiksi valmistakkojen vaatimuksia.

Suomen paloturvallisuusasiantuntijat ovat kahden vuoden vakuuttelun jälkeen saaneet CEN:n uskomaan, että liikaa kuumenevat hormit ovat aiheuttaneet jo useita kymmeniä rakennuspaloja eivätkä tuotteille tehdyt yleiseurooppalaiset testipoltot ole olleet riittäviä turvallisuuden takaamiseksi.

–·Tutkimuksemme ovat yksiselitteisesti kertoneet, etteivät yleiseurooppalaiset hormi- ja tulisijastandardit riitä Suomessa, etenkään saunoissa, joita lämmitetään pitkään, vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen Finanssialan keskusliitosta kertoo.

Suomessa rakennusten yläpohjissa on myös paksut eristeet pakkastalvien vuoksi. Jos hormi hohkaa liian kuumana, se sytyttää eristeet tai kattorakenteet tuleen.

Koska hormistandardin muuttaminen vie aikaa, Suomessa myös aletaan nyt ongelman vuoksi kouluttaa nuohoojia havaitsemaan hormien riskiasennuksia.

Valtakunnallisesti ensimmäinen koulutus asiasta järjestetään toukokuussa.

 

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Rakennusvalvonta: Tarkista valmispiippu

Hormipaloissa kuollut jo kymmenkunta ihmistä

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.