Osa turmabussin matkustajista poistui ennen poliisin tuloa

Suonenjoella perjantaina bussiturmassa loukkaantuneet matkustajat olivat poliisin mukaan Suonenjoelta, Rautalammilta ja Kuopiosta.

- Suurin osa loukkaantuneista oli syntynyt vuosina 2000 ja 2001. Lisäksi poliisin tiedossa on kolme asianomistajaksi kirjattua, jotka olivat 20-vuotiaita tai sen yli, rikoskomisario Pekka Jäntti Itä-Suomen poliisista kertoo.

Tietoja loukkaantuneista joudutaan kuitenkin tarkistamaan vielä, sillä poliisin tietojen mukaan osa matkustajista olikin poistunut turmapaikalta ennen poliisin tuloa kolaripaikalle.

Viranomaiset eivät tienneet heistä heti tapahtumahetkellä ja osa tiedoista on poliisin mukaan tarkistuksessa vieläkin.

Kolariautot suistuivat risteyksen yli

Turma sattui, kun maitoauto ajoi Karttulantietä ja lähti ylittämään Kuopiontietä. Maitoautoa kuljettanut suonenjokinen keski-ikäinen mies jätti vahingossa väistämättä vasemmalta pääkatua tulleen koululaiskuljetuksen.

Minibussi oli reitillä Kuopio-Suonenjoki-Rautalampi. Päivällä ajettavalla reitillä kulki yleisesti etenkin Kuopiossa käyviä oppilaita, jotka palasivat iltapäivällä kotiseudulleen, mutta bussivuoroa käyttivät myös muut asukkaat tarpeensa mukaan.

Maitoauto osui minibussin oikeaan kylkeen ja molemmat autot suistuivat vielä maitoauton kulkusuuntaan risteysalueen yli. Minibussi osui vielä myös suojatien liikennemerkiin.

Risteyksen toisella puolella ei ollut juuri tapahtuma-aikaan kevyttä liikennettä. Jos olisi ollut, hekin olisivat voineet jäädä alle.

Paikalta soitetuissa hätäpuheluissa oli ensin jotain epäselvää, sillä onnettomuushälytys lähti ensin ensihoidolle ja viranomaisilla oli käsitys pienestä turmasta.

Heti kun pelastuslaitos sai tiedon kolarin osallisista, paikalle hälytettiin lisää ambulansseja, pelastuslaitoksen väkeä ja poliiseja.

Potilaita kuljetettiin ensihoidon tekemien luokittelujen mukaan osa Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ja osa Suonenjoen terveysasemalle. Viikonloppuna sairaalassa hoidettiin yhdeksää potilasta, joista kolme oli saanut vakavia vammoja.

Osa potilaista siirrettiin vielä erikseen kolarin jälkeen terveysasemalta sairaalaan.

Yleensä kolaripaikalla kannattaa odottaa ensihoitajat, jotka osaavat arvioida hoitopaikan ja ambulanssikyydin tarpeen.

Poliisin mukaan minibussin matkustajia eli asianosaisia ei ole vielä kuultu paikalla tehtyjä alustavia puhutteluja lukuun ottamatta. Poliisi kerää tiedot mahdollisista vammoista ja henkilöiden tekemistä havainnoista myöhemmin.

Kolaria tutkitaan ainakin liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja vammantuottamuksena.

Nuoret saaneet tukea

SPR, kunta ja terveydenhoito ovat tarjonneet kriisiapua, jos kolari on järkyttänyt. Nuorille järjestettiin myös kriisiavun tapaamisen perjantai-iltana ja lauantaipäivänä esiin nousseen keskustelutarpeen vuoksi.

Osa paikallisista nuorista on kertonut, että heidän kavereitaan on ollut kolareissa osallisena useana eri kertana viime viikkoina. Jos tapaus vaivaa vielä mieltä, apua voi kysyä kouluterveydenhoidosta tai Suonenjoen terveysasemalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Onnettomuustutkintakeskus haluaa lisätä turvavyön käyttöä - vaatii bussifirmoja mukaan

Loukkaantuneista kaksi edelleen tehohoidossa

Liikennepoliisi: Alhainen nopeusrajoitus auttoi paljon bussikolarissa

Bussiturma: Kaksi kolarissa loukkaantunutta nuorta tehohoidossa

Bussiturma: Poliisi epäilee maitoauton kuljettajaa kolarin aiheuttajaksi

Koulubussin turmassa ei kuolonuhreja - nuoret vietiin hoitoon eri paikkoihin

Suonenjoen onnettomuudessa loukkaantuneet käyvät koulua Kuopiossa

Koulubussi ja maitoauto törmäsivät toisiinsa Suonenjoella - useita loukkaantunut