Oudot tuhopoltot riivaavat maalaiskyliä

Joku tai jotkut ovat sytyttäneet useita vakavia tulipaloja tahallaan viikon aikana Maaningalla, Lapinlahdella ja Pielavedellä. Poliisi pyytää havaintoja sytyttäjästä.

Kaikkiaan tahallisiksi epäiltyjä maastopaloja on kuusi, joista kolme viimeisintä sytytettiin lauantain vastaisena yönä.

Tuleen on sytetty erilaisia energiahake-, ranka- ja risukasoja. Palot ovat olleet vaarallisia siksi, että voimassa on maastopalovaroitus erittäin kuivan maaston takia.

Pelastuslaitoksen mukaan palot ovat olleet paikoilla, joista niillä on ollut vaara levitä maastoon.

Isoja hakekasoja tuleen

Paloista ensimmäinen oli Pielaveden Petäjäjärventiellä viime maanantai-iltana noin kello 19, jolloin tuleen oli sytytetty noin sadan kuution rankakasa 20 metrin päässä tiestä.

Seuraavana yönä Pielavedellä sytytettiin puujätettä Maaningantien maankaatopaikalla. Poliisin mukaan risujen ja lautojen kasa oli sytytetty tuleen kolmesta eri kohdasta maanantai-illan kello 23:n ja tiistaiaamun kello 7:n välillä.

Keskiviikkoiltana kello 23:n aikaan Maaningalla sytytettiin hakepuukasa tuleen Varpasmaantien ja Kilponiementien risteyksen lähellä.

Sitten paloissa oli tauko, mutta perjantain ja lauantain välillä tahti kiihtyi. Lauantain vastaisena yönä paloja sytytettiin yhteensä kolme sekä neljäs yritys, joka tosin ei syttynyt kunnolla.

Maaningalla Haatalantiellä paloi hakekantokasa kello 22.30:n jälkeen ja Lapinlahdella Kinnulanlahdentiellä sytytettiin tuleen noin kello 23:n aikaan 400 kuution hakkuujätekasa, josta palo levisi jo ympäröivään maastoon muutamalle aarille.

Siitä palopaikasta noin 300 metrin päässä oli yritetty sytyttää myös koivutukkipino, mutta tuloksetta.

Myöhemmin yöllä eli kello 23:n ja 1.30:n välillä sytytettiin 400 kuution energiapuukasa tuleen Lapinlahden puolella Narvanjoentiellä.

Poliisin mukaan palopaikat ovat noin 20 kilometrin säteellä toisistaan maaseudulla. Paikalla on täytynyt liikkua autolla tai jollain muulla ajoneuvolla.

Poliisi pyytää sytyttäjästä havaintoja tai muita vihjeitä virka-aikana Iisalmen poliisiasemalle puh. 071875 5030.