Oulun hyväksikäyttö- ja raiskausjutuissa etsitään vielä yhtä epäiltyä – epäiltyjä on nyt yhteensä kymmenen

Poliisi epäilee yhteensä kymmentä ulkomaalaistaustaista miestä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Oulussa. Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskisen mukaan aiemmin kerrottujen yhdeksän epäillyn lisäksi poliisi etsii kymmenettä miestä.

– Yksi epäilty on edelleen tavoittamatta. Eli tiedossa on ainakin vielä yksi mahdollinen kiinniotto, Kiiskinen kertoo.

Aiemmin vangituista yhdeksästä miehestä yksi on vapautettu. Kiiskisen mukaan hän on kuitenkin yhä epäilty.

Poliisin mukaan epäiltyjen joukossa on ainakin neljän eri maan kansalaisia. Muutamalla on Suomen kansalaisuus, muutamalla on pakolaisstatus ja osa on turvapaikanhakijoita.

Suurin osa epäillyistä on tullut Suomeen muutama vuosi sitten. Yksi heistä on kuitenkin ollut Suomessa jo yli 20 vuotta, Kiiskinen kertoo.

Epäillyt ovat pääosin 20–30-vuotiaita.

 

Sosiaalisella medialla osansa

 

Tutkinnassa on kaikkiaan kolme rikosjuttua, joissa uhri on ollut alle 15-vuotias tyttö.  Epäillyt rikokset ovat törkeitä lapsiin kohdistuneita hyväksikäyttöjä ja törkeitä raiskauksia.

Laajimmasta ja lähes viisi kuukautta kestäneessä rikoskokonaisuudessa epäillään kahdeksaa miestä. Poliisin mukaan epäillyt rikokset ovat tapahtuneet eri puolilla Oulua jopa kuukausien ajan.

Lisäksi tutkinnassa on kaksi rikosta, joissa kussakin on yksi epäilty. Nämä rikokset ovat poliisin mukaan tapahtuneet Tuiran kaupunginosassa.

Poliisi kertoi vielä tiistaina STT:lle, että eri juttujen epäillyt tuntevat toisensa. Tänään Kiiskinen tarkensi, että poliisilla on viitteitä siitä, että laajimman jutun kahdeksan epäiltyä tunsivat toisensa ja kahden muun jutun epäillyt tuntevat toisensa.

– Mutta siitä, että tunsivatko kaikki epäillyt toisensa, meillä ei ole tietoa. Jutut eivät ainakaan sinällään liity toisiinsa. Voi kuitenkin olla, että epäillyt tuntevat toisensa ulkomaalaisyhteisöistä, Kiiskinen sanoo.

Poliisi ei ole kommentoinut tarkemmin tapahtumien kulkua tai sitä, miten lapset joutuivat epäiltyjen rikosten uhreiksi. Sosiaalisella medialla on kuitenkin ollut osuutta asiaan.

Eilen poliisi varoitti, että Oulun seudulla on ilmennyt tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiset miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin netin kautta. Tapauksia on ollut yleisimmissä sovelluksissa, joita nuoret tapaavat käyttää, kuten Snapchat, Instagram, Whatsapp, Facebook ja Ask, Kiiskinen listaa.

 

"Teko, jonka pahuutta ei voi käsittää"

 

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kommentoinut Oulun tapahtumia. Sipilä sanoi medialle lähettämässään tiedotteessa, että tapahtumat ovat herättäneet laajaa järkytystä ja syystä.

Hän korosti, että oikeusvaltiossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta. Rikoksen uhrin kärsimystä ei voi kuitenkaan mitenkään poistaa.

Pääministeri painotti, että Oulun tapauksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi ja tuomiosta oikeuslaitos.

– Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen. Kyse on perustavaa laatua olevasta asiasta. Tätä oikeutta on puolustettava kaikissa tilanteissa ja sen loukkauksiin on puututtava. Lapseen kohdistuva seksuaalirikos on epäinhimillinen teko, jonka pahuutta ei voi käsittää, Sipilä sanoo lausunnossaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä: Oulun epäillyt teot iljettäviä ja raukkamaisia – jokaisen koskemattomuus pitää varmistaa

Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet ottaneet alaikäisiin tyttöihin yhteyttä netissä – tapaukset johtaneet pahimmillaan seksuaalirikoksiin

Uusimmat

Kotimaa

Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä

SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Päätös pakkokaranteenista pitää tehdä jokaisen ihmisen osalta erikseen, sanoo julkisoikeuden apulaisprofessori

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Teollisuuden vientiongelmiin vastataan sähköveron alennuksella VM:n budjettiehdotuksessa

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.