Oulun käräjiltä yli neljän vuoden tuomioita irakilaisia salakuljettaneille – Pieni lapsi hukkui matkalla

Oulun käräjäoikeus tuomitsi neljä ihmistä yli 20 irakilaisen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Vankeusrangaistukset vaihtelivat yli 2,5 vuodesta yli neljään vuoteen.

Oikeuden mukaan tuomitut toimivat osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

– Rikollisorganisaatio on toiminut suunnitelmallisesti ja organisoidusti. Siihen kuuluu vähintään viisi henkilöä, joilla kaikilla on yksilöity tehtävä ihmisten laittoman maahantulon järjestämisessä.

 

Alle 2-vuotias lapsi hukkui matkalla

 

Tuomion mukaan rikollisryhmä salakuljetti irakilaisia Turkista Kreikkaan muun muassa ylitäysillä ja huonokuntoisilla veneillä, minkä vuoksi salakuljetetut joutuivat veden varaan.

– Kaksi salakuljettajien käyttämää venettä upposi kesken matkan muun muassa kovan merenkäynnin vuoksi ja ihmiset joutuivat veden varaan, tuomiossa kuvataan.

Merimatkalla hukkui alle 2-vuotias poika.

– Veteen joutuneet salakuljetettavat ovat joutuneet odottamaan vedessä pelastusveneitä useiden tuntien ajan, tuomiossa kerrotaan.

Salakuljetettujen ihmisten käskettiin oikeuden mukaan kertoa virheellistä tietoa Suomen viranomaisille turvapaikkaa hakiessaan muun muassa lähtöpaikasta. Ratkaisussa kerrotaan, että heitä on myös uhkailtu.

Oikeuden mukaan salakuljetettujen matka jatkui Kreikasta pääsääntöisesti Makedonian kautta Serbiaan, josta heidät on kuljetettu Unkarin kautta Itävaltaan ja sieltä edelleen Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen Tornioon.

Henkilöillä ei ole ollut maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja eli passia ja viisumia Schengen-alueelle.

 

Syytteessä alkujaan seitsemän

 

Syytteessä oli alkujaan seitsemän ihmistä. Kahden syytteet kuitenkin hylättiin ja yhden kohdalla syyttäjä luopui syytteestä.

Oikeus tuomitsi Ritvan Mohammad Sudikin ja Adnan Hamid Mohammedin neljän vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

 Karwan Salman Najimin oikeus tuomitsi puolestaan kolmen vuoden vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Ahmed Ali Shaho puolestaan tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Uusimmat

Kotimaa

Valtakunnansyyttäjä aikoo valittaa poliisijohdon vapauttavista tuomioista tietolähdejutussa

Uusi menetelmä ehkäisee ulkomaisten mansikoiden myyntiä suomalaisina

Käytettyjen kännyköiden kauppa kasvaa – huomioi nämä asiat, jos aiot ostaa puhelimen uusiokäyttöön

Moni ei saa pitää kesälomaa neljää viikkoa putkeen

Kommentti: Jussi Halla-aho taputellaan Tampereella jatkokaudelle – varapuheenjohtajuudesta kahden vahvan naisen kisa

Etelässä paistaa, pohjoisessa päivä on epävakainen

Helsinki Pride -viikko alkaa, liike-teemalla halutaan lisätä tietoa vähemmistöryhmien yhteisestä historiasta

Suurin osa eduskuntapuolueiden johtajista ei sallisi sukupuolen korjaamista alaikäisille – Helsinki Pride: "Lasten oikeuksia koskeva kysymys"

Muutaman kymmenen hengen mielenosoituksesta koko kansan juhlaksi – Pride-kulkue on paisunut sateenkaariväen tapahtumasta kymmeniätuhansia marssijoita kerääväksi yleisötapahtumaksi

Miten huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota alettiin epäillä huumekauppaa pyörittäneeksi Pasilan mieheksi? Hovioikeus antaa ratkaisunsa niin sanotussa tynnyrijutussa torstaina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.