Oulun käräjiltä yli neljän vuoden tuomioita irakilaisia salakuljettaneille – Pieni lapsi hukkui matkalla

Oulun käräjäoikeus tuomitsi neljä ihmistä yli 20 irakilaisen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Vankeusrangaistukset vaihtelivat yli 2,5 vuodesta yli neljään vuoteen.

Oikeuden mukaan tuomitut toimivat osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

– Rikollisorganisaatio on toiminut suunnitelmallisesti ja organisoidusti. Siihen kuuluu vähintään viisi henkilöä, joilla kaikilla on yksilöity tehtävä ihmisten laittoman maahantulon järjestämisessä.

 

Alle 2-vuotias lapsi hukkui matkalla

 

Tuomion mukaan rikollisryhmä salakuljetti irakilaisia Turkista Kreikkaan muun muassa ylitäysillä ja huonokuntoisilla veneillä, minkä vuoksi salakuljetetut joutuivat veden varaan.

– Kaksi salakuljettajien käyttämää venettä upposi kesken matkan muun muassa kovan merenkäynnin vuoksi ja ihmiset joutuivat veden varaan, tuomiossa kuvataan.

Merimatkalla hukkui alle 2-vuotias poika.

– Veteen joutuneet salakuljetettavat ovat joutuneet odottamaan vedessä pelastusveneitä useiden tuntien ajan, tuomiossa kerrotaan.

Salakuljetettujen ihmisten käskettiin oikeuden mukaan kertoa virheellistä tietoa Suomen viranomaisille turvapaikkaa hakiessaan muun muassa lähtöpaikasta. Ratkaisussa kerrotaan, että heitä on myös uhkailtu.

Oikeuden mukaan salakuljetettujen matka jatkui Kreikasta pääsääntöisesti Makedonian kautta Serbiaan, josta heidät on kuljetettu Unkarin kautta Itävaltaan ja sieltä edelleen Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen Tornioon.

Henkilöillä ei ole ollut maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja eli passia ja viisumia Schengen-alueelle.

 

Syytteessä alkujaan seitsemän

 

Syytteessä oli alkujaan seitsemän ihmistä. Kahden syytteet kuitenkin hylättiin ja yhden kohdalla syyttäjä luopui syytteestä.

Oikeus tuomitsi Ritvan Mohammad Sudikin ja Adnan Hamid Mohammedin neljän vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

 Karwan Salman Najimin oikeus tuomitsi puolestaan kolmen vuoden vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Ahmed Ali Shaho puolestaan tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vasemmistopuolueet eläkeputken poistoa tai ansiosidonnaisen porrastusta vastaan – puolueet myös valmiita tinkimään työllisyystoimien aikataulusta: "Asia ei ole kuukaudesta tai kahdesta kiinni"

Asiantuntija: Maskisuosituksella tavoiteltu hyöty saavutetaan vain, jos kaikki noudattavat sitä

Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja

THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20

STM:n Varhila MTV:lle: Oireettomien laajamittainen koronatestaus ilman riskiperusteisuutta tehotonta

Karjalan lennoston sotilasvalatilaisuus järjestetään tänään ilman yleisöä – katso tallenne valatilaisuudesta täältä

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.