Oulun laajassa seksuaalirikoskokonaisuudessa toinen tuomio: 20-vuotiaalle miehelle kaksi vuotta vankeutta 13-vuotiaan törkeästä hyväksikäytöstä

Oulua kuohuttaneessa laajassa seksuaalirikoskokonaisuudessa on annettu toinen tuomio. Oulun käräjäoikeus tuomitsi 20-vuotiaan miehen kahden vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kyse on tapauksesta, jossa useiden miesten epäillään hyväksikäyttäneen samaa 13-vuotiasta tyttöä.

Nyt tuomittu mies oli oikeuden mukaan sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan uhrin kanssa miehen asunnolla Oulussa. He olivat tavanneet ja tutustuneet sosiaalisessa mediassa miehen otettua tyttöön yhteyttä.

–  Tapaamisella, joka on järjestetty vastaajan asunnossa ja vastaajan aloitteesta, tuomittu on ollut kerran sukupuoliyhteydessä asianomistajan kanssa työntämällä sormensa asianomistajan emättimeen.

Tarjosi tytölle rahaa

Lisäksi tuomittu Shiraqa Yosefi oli muun muassa kosketellut tyttöä eri puolilta, nuollut tämän alapäätä ja ehdotellut tälle useita tapaamisia. Hän oli oikeuden mukaan tarjonnut tytölle rahaa ja pyytänyt tätä tulemaan luokseen.

–  Yosefilla ei ole ollut mitään asiallista syytä ehdotetuille tapaamisille, vaan hänen tarkoituksenaan on ollut kohdistaa lapseen edelleen rikos.

Oikeuden mukaan teot tapahtuivat viime vuoden syyskuun ja lokakuun välisenä aikana. Oikeus katsoi syytteen toteen näytetyksi uhrin kertomuksen perusteella. Mies itse kiisti rikoksen.

Oikeus piti rikosta törkeänä, koska miehen ja tytön ikäero on suuri ja koska kyse oli uhrin kiinnostuksen hyväksikäytöstä. Oikeus otti huomioon törkeysarvioinnissaan myös rahan tarjoamisen ja uhrin kyvyn itsenäiseen päätöksentekoon.

–  Vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä.

Vajaan 9 000 euron korvaukset

Yosefi velvoitettiin maksamaan tytölle vahingonkorvauksena kivusta, särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä 8  700 euroa ja lisäksi korvaamaan valtiolle uhrin oikeudenkäyntikulut, noin 4  500 euroa. Miehen taloudellisten olojen takia valtio maksaa hänen oikeudenkäyntikulunsa. Niistä kertyy arvonlisäveroineen valtion kassaan reilun 11  000 euron lovi.

Kahden käräjätuomarin ja lautamiehen eli maallikkotuomarin kokoonpano oli yksimielinen tuomiosta.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa annettiin ensimmäinen tuomio viime viikolla. Oikeus langetti 21-vuotiaalle miehelle neljän vuoden vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Kahden tuomitun lisäksi 13-vuotiaan hyväksikäytöstä on epäiltynä kuusi miestä. Syyteratkaisu on edelleen tekemättä neljän epäillyn osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Raportti: Maatalouden kasvihuonepäästöjä on mahdollista leikata lähes 30 prosenttia 15 vuodessa – "Nollaan ei päästä, vaikka mitä yritettäisiin"

Poliisi tutkii törkeää raiskausta Riihimäellä, uhrina alaikäinen tyttö

Yli 52  000 opiskelijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa – opiskelijat saavat tiedon valinnasta tällä viikolla

Kuluttaja-asiamiehelle uusia valvontakeinoja – voi määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Valepoliisit huijanneet ikäihmisiltä pankkitunnuksia ja siirtäneet tileiltä suuriakin rahasummia, varoittaa Itä-Uudenmaan poliisi – huijaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa

Aluehallintovirasto määräsi kaksi palvelutaloa kiinni Rääkkylässä –  yksiköiden toiminnassa merkittäviä puutteita

Suomessa yhä useampi ihmiskaupan uhri hakee apua, eniten tapauksia ravintola- ja siivousalalla

Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä

Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Kreikan vakuusvääntö rokottaa tutkijan mielestä yhä Suomen pelimerkkejä neuvotteluissa elpymispaketista – Suomi tasapainottelee nuukan nelikon ja Saksan välillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.