Oulun poliisi tutkii neljää uutta seksuaalirikosepäilyä

Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä, kertoi poliisi perjantaina. Epäiltyjen rikosten uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista. Epäiltyjä on poliisin mukaan neljä, joista kaksi on noin 20-vuotiaita ja kaksi alle 18-vuotiaita.

Poliisi ei perjantaina tarkentanut, onko yksi neljästä epäillystä vielä vapaalla jalalla vai onko hänet otettu kiinni jo aiempien rikosepäilyjen yhteydessä.

Epäillyt rikosnimikkeet ovat tässä vaiheessa raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Rikokset ovat poliisin mukaan tapahtuneet viime kesänä.

Oulussa on hiljattain tullut julki useita muitakin rikosepäilyjä, joissa ulkomaalaistaustaisia miehiä epäillään alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tutkintavankeuteen on määrätty tähän mennessä kymmenen epäiltyä. Poliisin mukaan he kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Oulun poliisi vahvisti perjantaina, että yksi aiemmin tietoon tulleiden seksuaalirikosten uhreista on kuollut viime syksynä. Poliisin mukaan kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

"Puhutaan monenlaisista toimista"

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan sisäministeriössä on jo valmisteltu lisätoimia, joilla voidaan vahvistaa turvallisuutta ja puuttua seksuaalirikollisuuteen.

Mykkänen kertoo keskustelleensa Oulun tapauksista pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Mykkäsen mukaan pääministeri on luvannut ministeriössä valmistelluille toimille hallituksen tuen. Mykkäsen mukaan toimiin palataan tarkemmin sitten, kun niiden perustuslaillisuus on varmistettu.

– Puhutaan hyvin monenlaisista toimista. Pehmeimmässä päässä valistuksesta ja tiedotuksesta. Puhutaan myös säilöönotoista, kansalaisuuden myöntämisen ehdoista ja karkotuksista, Mykkänen sanoo STT:lle.

Pääministeri Sipilä kommentoi perjantaina tiedotteessaan, että Suomessa rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan. Hänen mukaansa turvapaikkajärjestelmän tehtävä on auttaa hädässä olevia, mutta rikollisia se ei voi suojella. Mykkäsen mukaan hallitus on jo tehnyt lakimuutoksia, joilla pyritään suitsimaan väärinkäytöksiä.

Perussuomalaisten kannatus nousi

Poliittisesti Oulun tapahtumat vaikuttavat satavan perussuomalaisten laariin. Ylen torstaina julkistamassa joulu-tammikuun mittauksessa puolueen kannatus nousi marraskuusta 2,1 prosenttiyksikköä eli 10,2 prosenttiin.

Mittauksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan perussuomalaisten kannatuksessa erottuvat suoranaisina piikkeinä viikot, joina uutisoitiin Oulun seksuaalirikosepäilyistä ja koulupojan surmasta Helsingin Arabianrannassa.

Pääministeri Sipilä Oulun uusista epäilyistä: Ymmärrän kansalaisten keskuudessa esiintyvän huolen ja järkytyksen