Oulun seksuaalirikoskokonaisuudessa luettiin syytteet parikymppiselle miehelle – 15-vuotiaan tytön epäillään joutuneen laajan hyväksikäytön ja raiskausten uhriksi

Oulun käräjäoikeudessa luettiin tiistaina ensimmäiset syytteet rikoskokonaisuudessa, joka käänsi kuukausiksi koko maan huomion väkiluvultaan Pohjois-Suomen suurimpaan kaupunkiin.

Kaikkiaan kahdeksaa miestä epäillään alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista. Epäiltyjen vangitsemistietojen mukaan alle 15-vuotiaan tytön epäillään joutuneen kuukausia kestäneen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön ja törkeiden raiskausten uhriksi viime kesän ja syksyn aikana. Rikosten epäillään tapahtuneen Oulussa epäiltyjen hallinnoimissa yksityisasunnoissa.

Tiistaina syytteet törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä luettiin Afganistanista Suomeen turvapaikanhakijana muuttaneelle 21-vuotiaalle miehelle. Hän asteli oikeussaliin päässään pipo, jossa luki "huipputyyppi" ja verhosi itsensä hupulla ja huivilla valo- ja videokuvaamisen ajaksi.

Hän kiistää asianajajansa Jaana Piiparin mukaan kaikki syytteet. Piipari ei halunnut kommentoida asiaa enempää.

Aineisto salattiin 60 vuodeksi

Asianomistajien asianajaja Jani Vuoti pyysi istunnon aluksi oikeuskäsittelyn ja asiakirja-aineiston laajinta mahdollista salaamista uhrin suojaamiseksi. Oikeus suostui pyyntöön.

–  Oikeudenkäyntiasiakirjat tallenteet mukaan lukien määrätään salassapidettäväksi. Kaikkien asianomistajien henkilöllisyys määrätään myös salassapidettäväksi ja pääkäsittely toimitetaan yleisön läsnäolematta, puheenjohtaja totesi istunnon aluksi.

Tallenteet ja asiakirjat määrättiin salaisiksi vuoteen 2079 asti.

Itä-Suomen syyttäjänviraston erikoissyyttäjä Pia Mäenpää vaati ratkaisun antamista osajulkisena siten, että esimerkiksi vain uhrin henkilöllisyys salattaisiin.

Käräjäoikeus päättää myöhemmin, missä määrin se avaa tapausta ratkaisussaan.

Tekijöiden epäillään tutustuneen uhriin netissä

Oulun poliisi tiedotti seksuaalirikosepäilyistä joulukuun alussa, sillä poliisi huolestui epäillystä ilmiöstä, jossa lapsia houkuteltiin seksuaalisiin tekoihin netin välityksellä. Oulun seksuaalirikosepäilyihin otettiin kantaa korkeinta poliittista johtoa myöten ja ne nousivat myös eduskuntavaalikeskusteluun.

Poliisi epäilee, että uhriin on pidetty yhteyttä sosiaalisen median kautta, minkä takia rikosepäilyä on kutsuttu myös groomingiksi. Groomingilla tarkoitetaan esimerkiksi nettihoukuttelua ja -saalistamista, jossa aikuinen valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla tähän kiintymys- ja luottamussuhdetta.

Syyttäjä Mäenpään mukaan jutussa on kyse varsin tavanomaisesta netissä tutustumisesta.

–  Lähtötiedoiltaan tämä on ihan tyypillinen, jos puhutaan netissä tapahtuvasta tutustumisesta. Netissä haetaan kaveria. Ei tässä siinä suhteessa mitään poikkeavaa ole.

Kaikkien syytteet käsitellään erikseen

Kaikkien kahdeksan rikosepäilyt käsitellään käräjäoikeudessa erikseen omana juttunaan, jos ne etenevät oikeuteen asti. Seuraava syytetty marssitetaan oikeuden eteen perjantaina.

Syyttäjä Mäenpään mukaan jutussa annetaan näillä näkymin kahdeksan eri ratkaisua. Kaikki syytetyt eivät ole Mäenpään mukaan tunteneet toisiaan. Mäenpää ei toistaiseksi halunnut kommentoida sitä, minkälaista rangaistusta hän toisen syyttäjän kanssa vaatii 21-vuotiaalle miehelle.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita vuodesta kymmeneen vuoteen vankeutta. Törkeässä raiskauksessa minimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta ja maksimi kymmenen.