Oulun vauvakuolemat siirtyvät syyttäjälle murhina

Oulun viidestä vauvasurmasta epäilty nainen ei pysty kertomaan motiivia teolle, eikä sitä, miksi hän säilytti ruumiit, kertoo tutkinnanjohtaja Seppo Leinonen. Tietoa ei ehkä saada koskaan.

Jutun esitutkinta on nyt saatu päätökseen. Rikosnimikkeet ovat koventuneet. Juttu siirtyy syyteharkintaan viitenä murhana ja viitenä hautarauhan rikkomisena. Leinosen mukaan epäilty kiistää tahallisen surmaamisen. Tutkinnanjohtaja ei kerro vauvoista muuta kuin sen, että joukossa oli sekä tyttöjä että poikia. Vauvat olivat elinkelpoisia.

- Tämä on ollut henkisesti vaativa juttu, kun kohteena oli puolustuskyvytön lapsi. Toivon, että tällaista ei tule enää koskaan, Leinonen sanoo.

Kaikkia vauvojen isiä ei ole tavoitettu. Osa isäkandidaateista ei ole halunnut testiin ja osa on ollut helpottunut testin jälkeen, kun on selvinnyt ettei ole isä.

Poliisin mukaan epäilty on kertonut synnyttäneensä vauvat ilman avustajia. Omaiset ovat tienneet vain yhdestä, vuonna 2011 päättyneestä raskaudesta. Poliisin mukaan nainen kertoi omaisille saaneensa keskenmenon.

Esitutkintamateriaali sisältää noin 550 sivua, joista suurin osa on epäillyn, vuonna 1979 syntyneen oululaisnaisen, kuulusteluja. Poliisi on kuullut noin 30:tä todistajaa.

Tapaus paljastui kesäkuun alussa, kun vauvojen ruumiit löydettiin Heinäpäästä kerrostalon kellarivarastosta. Epäilty oli kuljettanut ruumiita mukanaan useassa muutossa. Uusimmassa asunnossa ruumiita säilytettiin varastokomerossa, josta levinneestä hajusta naapurit ilmoittivat kiinteistöhuoltoon.

Nainen on ollut vangittuna kesäkuun alusta.

Lapsisurmista epäilty synnytti kolme lasta nykyisen avioliiton aikana. Raskauksien aikaväli on 2005-2013.