Outo kajo loimottaa - Risujen poltto iltaisin aiheuttaa turhia hälytyksiä

Pelastuslaitokset kehottavat välttämään risujen ja muun puutarhajätteen polttamista pihalla tai pelloilla maastopalovaaran vuoksi.

Jos risuja polttaa, sitä ei tulisi tehdä näkyvällä paikalla pimeään aikaan tai tulen kajosta voi aiheutua turhia tulipalohälytyksiä palokunnille.

Pelastuslaitosten mukaan risujen poltosta iltaisin on jo tänä keväänäkin aiheutunut väärin käsityksiin perustuneita soittoja hätänumeroon.

Kevät maastopalojen riskiaikaa

Risujen poltto tosin voi johtaa niin päivä- kuin ilta-aikaan oikeisiinkin hälytyksiin, jos tuli karkaa. Maastossa on toistaiseksi vasta kuivaa, viimevuotista ruohikkoa. Se on erityisen herkkää syttymään. Ensi viikoksi on luvattu poutaista, tuulista säätä, joka kuivattaa maastoa sulamis- ja sadevesien jäljiltä.

Suomessa on viime vuosina sattunut eniten maastopaloja juuri huhti–toukokuussa. Ruohikkopalon vaara hiipuu vasta, kun kasvukausi pääsee kunnolla käyntiin ja uusi ruoho alkaa kunnolla vihertää luonnossa.

Pelastuslaitos suosittelee kompostoimaan tai hakettamaan puutarhajätteet polttamisen sijasta. Erityisen varovainen avotulen teossa tulee olla kuivalla, tuulisella säällä. Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko maastoon on kokonaan kiellettyä.

Avotulen sytyttäjä vastaa aina palon aiheuttamista kaikista vahingoista.

Jos risuja polttaa, polttaa saa vain kuivaa ainesta eikä savusta saa aiheutua vahinkoa naapurustoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.