Pääkirjoitukset: Etninen tausta ei selitä joukkosurmaa

Espoon joukkosurma saa sanomalehtien pääkirjoitukset pohtimaan laajalti yhteiskunnassa ilmenevän väkivallan syitä. Useat lehdet korostavat, että kylmäveriseen väkivaltaan sortunut tekijä on itse vastuussa teoistaan, eikä asiaa pitäisi kohdistaa hänen edustamaansa kansanryhmää vastaan.

Aamulehden mukaan yhteiskunnan kypsyyttä voidaan mitata sillä, miten suomalaiset suhtautuvat rikoksesta epäiltyyn ja hänen taustaansa. Iltalehti muistuttaa, että myös suomalaiset ovat syyllistyneet usein järkyttäviin veritekoihin. Iltalehti kuitenkin linjaa, että oleskelulupia ei tulisi jatkaa toistuviin rikoksiin syyllistyville.

Helsingin Sanomien mukaan monet ulkomaalaiset sanovat, että Suomi on kova maa.

- Se näkyy julkisen puheen kolkkoudessa ja tiukkana pitäytymisenä tosiasioissa. Meillä ei ole kykyä käsitellä surua, ahdistusta, pelkoa ja vihaa.

HS:n mukaan turvallisuuskysymykset on huomioitava tarkemmin julkisissa paikoissa. Savon Sanomat puolestaan kirjoittaa, että julkisissa tiloissa turvajärjestelyjä on mahdoton lisätä niin paljon, että joku ei halutessaan voisi vahingoittaa muita ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.