Päämaja laati hyökkäyssuunnitelmia vielä vuonna 1942

Suomen sodanjohto jatkoi hyökkäyssuunnitelmien laatimista vielä senkin jälkeen, kun joukkojen eteneminen oli pysähtynyt vuoden 1941 loppuun mennessä. Tuoreen tutkimuksen mukaan suunnittelua jatkettiin aina vuoden 1942 loppupuoliskolle asti.

Suunnitelmien tasolla oltiin valmiita jatkamaan eteenpäin Karjalankannaksella, Aunuksen kannaksella ja Sorokan tienoilla, mikäli saksalaiset olisivat edenneet Lapin ja Leningradin suunnilla pidemmälle. Tämä ilmenee filosofian maisteri Mikko Karjalaisen huomenna Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

Sodanjohdon pääajatuksena Suomen uusien rajojen hahmottelussa oli rajojen helppo puolustettavuus, ei esimerkiksi heimoaate.

Jatkosodan sodanjohdolle oli myös ominaista, että se oli tiukasti sidoksissa ylipäällikkö Mannerheimiin ja päämajoitusmestari Aksel Airoon. Suunnittelutyöhön osallistui kuitenkin myös muita toimijoita Päämajassa ja sen ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasi Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ pitää koulutuksen näkymiä valoisampina kuin koronakeväänä – oppimisvajetta ei kuitenkaan paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.