Pääministeri Sipilä kehottaa Suomessa asuvia brittejä rekisteröitymään mahdollisimman pian

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kehottaa Suomessa asuvia brittejä rekisteröitymään mahdollisimman pian maahanmuuttovirastoon, jos eivät ole sitä jo tehneet. Pääministerin mukaan se helpottaa jatko-oleskeluoikeuden saamista, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Sipilän mukaan Suomen lähtökohta on, että kaikki noin 5 000 Suomessa asuvaa brittiä pystyvät jatkamaan oleskeluaan täällä myös sopimuksettoman eron tilanteessa. Hän arvioi STT:lle, että sopimukseton ero on vahvistunut vaihtoehtona brittiparlamentin eilisen äänestyksen seurauksena.

– Onneksi jo kesällä pyysin kaikkia ministeriöitä valmistautumaan tällaiseen tilanteeseen. Meillä on hyvä valmius ja olemme tästä myös eduskunnalle raportoineet, Sipilä sanoo.

Hän uskoo, että suurin hämminki tilanteesta on tällä hetkellä Suomessa asuvilla briteillä.

Mayn varasuunnitelma saattaa tulla jo ennen maanantaita

Sipilä kuvailee Britannian pääministerin Theresa Mayn tilannetta astetta mahdottomammaksi, koska äänestys oli niin murskaava. Jos tappio olisi ollut niukempi, May olisi ehkä pystynyt taivuttelemaan sopimukselle lisää tukea, pääministeri uskoo.

– Mayn iso ongelma on se, että millekään vaihtoehdolle ei ole brittiparlamentissa enemmistöä. Ei uudelle kansanäänestykselle, ei kovalle brexitille, ei tälle sopimukselle. Hän on hyvin hankalassa tilanteessa. Tämän seurauksena sekä EU:ssa että kotimaassa on vahvistunut se vaihtoehto, että sopimukseton ero on mahdollinen.

Sipilä sanoo kuulleensa hallituslähteistä, että May esittelee varasuunnitelmansa jo ennen ensi maanantaita.

– He ovat miettineet sitä jo ennen äänestystä. Luulen kuitenkin, että myös Maylle äänestystuloksen selvyys oli pettymys, joten suunnitelma B menee ehkä vähän uusiksi. Todennäköisesti Euroopan komission puheenjohtaja Donald Tusk ja May keskustelevat ja sen jälkeen May kertoo, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kesäkuun loppu maksimi

Sipilän mukaan Britanniassa on kuitenkin edelleen kova paine saada sopimus aikaiseksi. Britanniasta siirtyy toimialoja koko ajan ulkomaille sekä finanssisektorilla, autoteollisuudessa että muussakin teollisuudessa.

– Ne haluavat varmistaa sen, että ovat ilman katkosta sisämarkkinoilla. Taloudellisesti tämä iskee enemmän Britanniaan kuin muuhun Eurooppaan, mutta kaikki siinä ovat häviäjiä, jos sopimukseton erotilanne syntyy.

Britannian EU-eron deadline on ollut 29. maaliskuuta. Sipilän mukaan sitä voidaan EU-maiden puolesta jatkaa, jos on syy, minkä takia lisäaikaa tarvitaan. Perusteltuja syitä ovat esimerkiksi uudet vaalit, uusi kansanäänestys tai se, jos sopimukselle haetaan hyväksyntää uudelta pohjalta.

– Käytännössä kesäkuun loppu on ihan maksimi, mihin sitä pystyy siirtämään. Heinäkuun alusta alkaa hyvin erikoinen tilanne, jos eroa ei ole syntynyt ja heillä ei ole EU-parlamentaarikkoja ollenkaan.

Sipilä tyrmää mahdottomana populistien Britanniassa viljelemän uumoilun siitä, että äänestystulos antaisi Britannialle mahdollisuuden neuvotella EU:n kanssa paremman sopimuksen.

– Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja on kysymys, joka siinä eniten hiertää. Vuosi eroneuvotteluprosessissa on pyörinyt sen ympärillä. On epätodennäköistä, että siinä yllättäen löytyisi joku uusi, kumpaakin osapuolta tyydyttävä ratkaisu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Merkel: Brexitistä vielä aikaa neuvotella

Lontoon ja muun Euroopan pörssit aukesivat karvan verran plussalla brexit-äänestyksen jälkeen

BBC: Skotlannin pääministeri vaatii uutta kansanäänestystä

Brexitistä vielä aikaa neuvotella, sanoo Saksan Merkel – ulkoministeri Maasin mielestä Britannian EU-eroa ei ole syytä lykätä

Lontoon pörssi avautui niukasti plussalla –  ekonomistit eivät odota markkinoille suurta heilahtelua brexit-äänestyksen vuoksi

Brexit-äänestyksen tulos kirvoitti Britanniassa kansanedustajilta pääministeriä syyttäviä ja puoltavia puheenvuoroja

Brexitiä vastustavat mielenosoittajat mylvivät riemusta –  myös brexitiä kannattaneet tyytyväisiä sopimuksen kaatumiseen

Uusimmat

Kotimaa

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.