Pääministerin esikunta: Tavoitetta 72 prosentin työllisyysasteesta ei ole siirretty

Pääministerin esikunnasta kiistetään STT:lle, että tavoitetta 72 prosentin työllisyysasteen saavuttamisesta olisi siirretty. Tavoitteena on yhä nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä, esikunnasta kerrotaan. Sen sijaan edellytys on, että velkaantuminen pysähtyy vuoteen 2021 mennessä.

Iltalehden mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi lehden haastattelussa, että tavoitteena on saavuttaa 72 prosentin työllisyysaste vuonna 2021. Pääministerin esikunnan mukaan jutussa on väärinkäsitys.

Hallituksen tavoitteen toteutumista on laajasti epäilty. Esimerkiksi Suomen Pankin aiemmin tässä kuussa julkaiseman ennusteen mukaan työllisyysaste nousee vuoteen 2019 mennessä hieman yli 70 prosenttiin. Sipilän mukaan hallituksen ohjelma perustuikin ennustuksiin, jotka pohjautuivat 70 prosentin työllisyysasteisiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ehti jo kysyä Twitterissä, onko hallitus todella yhdessä sopinut ja tiedottanut 72 prosentin työllisyystavoitteen aikajänteen lykkäämisestä.

– En selvästi ole ajan tasalla, Vartiainen tviittasi.

Sipilä toistaa Iltalehden haastattelussa kantansa, että ei usko lisäleikkauksia tarvittavan heti kuntavaalien jälkeen pidettävässä puolivälitarkastelussa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on puhunut 1–2 miljardin euron lisäleikkauksista, elleivät talous ja työllisyys kohene selvästi.

– Valtiovarainministerin on tietysti toimensa puolesta maalailtava niitä harmaitakin pilviä, Sipilä sanoo Iltalehdelle.

Kokoomuksella ja keskustalla linjaero 

Kokoomuksen ja keskustan välillä on nokiteltu toistuvasti talousennusteista ja leikkaustarpeesta. Myös tällä viikolla nimitetty elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi nimityksensä jälkeen, että ei missään nimessä usko kahden miljardin euron leikkauslistaan. Lintilä myös arvioi, että Suomen talouskasvu nousee ensi vuonna korkeammaksi kuin valtiovarainministeriön ennakoima 0,9 prosenttia.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen vastasi torstaina Lintilän puheisiin tiedotteella, jossa varoitti liiasta optimismista suhteessa talousennusteisiin. Häkkäsen mukaan perusteita asiantuntijoiden ennusteista irtautumiselle ei ole.

– Rohkeutta uudistamiseen tarvitaan myös kevään puoliväliriihessä. Flirttailu sillä, että kaikki tarvittava olisi jo tehty, on siksi ongelmallista, Häkkänen sanoi.

Sipilä: Talouskasvu ylittää kaikki ennusteet

Uusimmat

Kotimaa

Paikallispolitiikan kultapoika ja keskustasäätiöiden vakiokasvo

Perttu Nousiainen Viron tv:ssä: Ihmiset tekevät myös virhearviointeja"

Suomi aloittaa puheenjohtajuuden Euroopan yhteistyöjärjestössä – esillä kysymys Venäjän jäsenyydestä järjestössä

Hyväntekijän viittaa kantanut lelusalakuljettaja on tänään tuomiolla muun muassa talousrikoksista

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.