Pääsiäismunia suomalaisten suihin 650 000 kiloa

Kuopiolainen Salla Kupari ei ylläty tiedosta, että pääsiäinen on joulun jälkeen suomalaisten imelin sesonki.

– Ei ole juhla eikä mikään, jos tarjolla ei ole suklaamunia.

Kuparin ostoskäyttäytymiseen makeisvero ei vaikuta.

Elintarviketeollisuusliiton asiantuntija Mari Lukkariniemi kertoo, että elintarvikkeiden kokonaiskulutuksessa kuitenkin näkyy selvästi kuluttajien halu suosia verottomia herkuttelutuotteita.

– Makeisten kulutus on laskusuunnassa, mutta silti pelkästään pääsiäismunia myydään vuosittain Suomessa noin 650 000 kiloa.

Esimerkiksi niin sanottuja yllätysmunia myydään noin 10 miljoonaa kappaletta. Tyypillisimmillään ne ovat 20 ja 50 gramman painoisia.

– Suomessa ei valitettavasti ole mittavampaa yllätysmunien tai niin sanottujen suklaakuorifiguurien valmistusta. Sen sijaan Mignon-munia ja muita munan muotoisia pääsiäissuklaita valmistetaan myös Suomen makeistehtaissa. Sama koskee muita sesongin sokerimakeisia.

Yllätysmunat sisällä olevine esineineen tulevat pääasiassa Kiinasta ja Etelä-Euroopasta. Kierrättämistrendikin näkyy makeisbisneksessä.

– Yllätysmunien sisällä on nykyisin muovikuori. Pieni rasia on kätevä. Sinne säilötään kylvöistä yli jääneitä siemeniä seuraavaa kylvökautta odottamaan, Lukkariniemi selvittää.

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kalankasvatuksen ympäristövaikutukset Suomessa ovat vähentyneet 80-luvulta

Ministeriö läpivalaisee kaikki kunnat – "Sen jälkeen tiedetään, millaisia lääkkeitä eri alueilla tarvitaan"

Irak: Lapset luovutettiin Suomelle jo vuonna 2017 – Suomen ulkoministeriön mukaan kyse oli lapsikaappauksesta

Puhki ruostuvissa hylyissä lymyää ympäristöriski – rannikolla makaa yli tuhat hylkyä, jotka voivat levittää öljyä Itämereen

Kaikkonen pitää keskustan puheenjohtajakisaa henkilövaalina, Kulmuni näkee myös linjaeroja

Sirpa Pietikäinen ei päässyt äänestämään Ursula von der Leyenin puolesta, syynä äidin sairastuminen

Pientä tyttöä ei voi palauttaa Somaliaan ennen kuin on selvitetty, uhkaako häntä siellä silpominen – KHO palautti asian Migrin käsiteltäväksi

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.