Kuopiolainen Salla Kupari ei ylläty tiedosta, että pääsiäinen on joulun jälkeen suomalaisten imelin sesonki.
– Ei ole juhla eikä mikään, jos tarjolla ei ole suklaamunia.
Kuparin ostoskäyttäytymiseen makeisvero ei vaikuta.
Elintarviketeollisuusliiton asiantuntija Mari Lukkariniemi kertoo, että elintarvikkeiden kokonaiskulutuksessa kuitenkin näkyy selvästi kuluttajien halu suosia verottomia herkuttelutuotteita.
– Makeisten kulutus on laskusuunnassa, mutta silti pelkästään pääsiäismunia myydään vuosittain Suomessa noin 650 000 kiloa.
Esimerkiksi niin sanottuja yllätysmunia myydään noin 10 miljoonaa kappaletta. Tyypillisimmillään ne ovat 20 ja 50 gramman painoisia.
– Suomessa ei valitettavasti ole mittavampaa yllätysmunien tai niin sanottujen suklaakuorifiguurien valmistusta. Sen sijaan Mignon-munia ja muita munan muotoisia pääsiäissuklaita valmistetaan myös Suomen makeistehtaissa. Sama koskee muita sesongin sokerimakeisia.
Yllätysmunat sisällä olevine esineineen tulevat pääasiassa Kiinasta ja Etelä-Euroopasta. Kierrättämistrendikin näkyy makeisbisneksessä.
– Yllätysmunien sisällä on nykyisin muovikuori. Pieni rasia on kätevä. Sinne säilötään kylvöistä yli jääneitä siemeniä seuraavaa kylvökautta odottamaan, Lukkariniemi selvittää.
Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.