Päätoimittaja Atte Jääskeläinen osallistuu Ylen journalismiin pureutuvaan erikoislähetykseen

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen osallistuu A-teeman erikoislähetykseen keskiviikkona. Lähetyksessä keskustellaan muun muassa siitä, taipuiko Ylen johto pääministeri Juha Sipilän (kesk.) painostukseen ja miten Ylen riippumattomuus voidaan taata.

Aiemmin Jääskeläisen osallistuminen on ollut epäselvää.

Yle-selvityksen tehnyt professori Olli Mäenpää arvioi eilen, että Ylen johdon toiminta Terrafame-tapauksessa on ollut poikkeuksellista. Mäenpään mukaan jutun sisällössä ei ollut olennaisia virheitä. Hän katsoo, että johtaminen mukautui ulkoiseen vaikuttamiseen.

Mäenpään mielestä Ylen hallituksen on arvioitava tilanne ja tehtävä siitä johtopäätökset. Selvityksessä nostetaan esiin muitakin johtamisongelmia, erityisesti uutis- ja ajankohtaistoimituksen journalistisessa johtamisessa. Mäenpään mukaan toimituksessa on korostettu direktiovaltaa ja rikosoikeudellista vastuuta.

– Vastaavan toimittajan direktiovalta ja johtaminen ja virheiden välttäminen ovat korostuneet, selvityksessä todetaan.

Mäenpään mukaan lisäksi tuki yksittäiselle toimittajalle on ollut epävarmaa hankalassa tilanteessa.

Tänään julkaistiin lisäksi kolmen entisen Ylen toimittajan kirjoittaman kirja Ylegate, joka kirjoittajien mukaan tuo esimerkkien kautta esiin samoja huomioita kuin Mäenpään raportti.

 

Uutista täydennetty 16.5. kello 15:03.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.