Päätteen tuijotus saa kuivat silmät kutisemaan

Koneellinen ilmastointi ja lämmitys kuivattavat silmiä. Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan kuivasilmäisyys on maan yleisin silmäsairaus. Siitä kärsii viidestätoista kolmeenkymmeneen prosenttia väestöstä.

Silmät kuivuvat, koska talvella lämmitys kuivattaa sisäilmaa. Myös tiukka tietokoneen tuijotus voi pahentaa oireita. Piilolasien käyttäminen kuivattaa silmiä, joten niitä ei pitäisi käyttää näyttöpäätetyössä. Myös iän karttuminen ja lääkkeiden käyttö voivat laukaista oireet.

Kuivat silmät oireilevat kirvelemällä, roskan tunteena silmässä sekä vetistelynä. Oireet vaivaavat usein keski-ikäisiä naisia. Kuivia silmiä hoidetaan tipoilla ja geelillä. Joskus silmiin tulee voimakas tulehdus, jota voidaan joutua rauhoittamaan lääkkeillä pitkiäkin aikoja.

Laserilla tehtävät taittovirheleikkaukset lisäävät kuivan silmän riskiä. Mitä enemmän hermoja tuhoutuu, sitä suurempi riski on saada kuivat silmät. Yleensä vaiva korjaantuu puolessa vuodessa tai vuodessa, mutta se voi myös jäädä pysyväksi, jos on kärsinyt silmien kuivuudesta jo ennen leikkausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.