Päihdekaasulle halutaan pikakielto

Kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) vaati hallitusta pikaisesti toimiin, tarvittaessa lainmuutokseen, jolla ilokaasun myynti päihteeksi saadaan lopetettua.

Rajamäki jätti eduskunnalle asiasta kirjallisen kysymyksen.  Rajamäen mukaan turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean varoitukset ja hitaasti vaikuttavat hallinnolliset toimet eivät yksistään nyt riitä.

Viimeksi Helsingissä vappuna tuli ilmi tapaus, jossa ilokaasua myyvä firma möi ilokaasua suoraan vapun viettäjille kaupungilla. Vastaavat kolme firmaa ovat kaikki kiistäneet myyvänsä ilokaasua päihteeksi ja selittävät myyvänsä sitä vain kermanvaahdotuslaitteisiin.

Käytännössä ilmi on tullut useita tapauksia, joissa firmojen työntekijät ovat neuvoneet paikan päällä, nettikeskusteluissa tai lehtihaastatteluissa, miten teknisen ilokaasun patruunoita käytetään päihteeksi.

Ennen vappua myös useat savolaisnuoret saivat sähköposteihinsa mainoksia, jossa kerrottiin, miten vappubileisiin saa tilattua ilokaasupatruunoita. Viesteissä kerrottiin, mihin mennessä tilaus on tehtävä ja miten tilauksen voi tehdä kotiosoitteen sijasta myös automaattisiin itsepalveluposteihin. Viestejä oli lähetetty myös alaikäisille.

Kuopiossa ilokaasua myydään myös myyntipisteessä.

Vapun jälkeen kaupungin työntekijät löysivät Valkeisenlammen puistosta kymmeniä tyhjiä ilokaasupatruunoita.

– Tällainen bisnestoiminta on piittaamatonta ja törkeää nuorten terveyden, jopa hengen vaarantamista, Rajamäki sanoo.

Hänen mukaan kiertelyn pitää loppua ja viranomaisten etsiä keinot asiaan puuttumiseen.

– Ilokaasun käyttö ei missään nimessä saa kuulua nuoren juhlijan vaihtoehtoihin.

EU:n tuoreen päihderaportin mukaan ilokaasun yleistynyt käyttö nuorilla alkoi Suomea ennen Iso-Britanniassa. Siellä jo viisi nuorta on kuollut tukehtumiseen tai ilokaasun aiheuttaman oksentelun vetämiseen henkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yle: Ilokaasun myyntikielto etenee

Ilokaasun myyntiaikoja voidaan rajoittaa

Järjestö heittää haasteen aikuisille vapuksi

Ilokaasumainoksia levitetty alaikäisillekin

Teollisuusilokaasun myynti karkasi käsistä

Ilokaasua myyty päihteeksi eri puolille maata