Päivystyskoneiden valmius vaihtelee

Ilmavoimien mukaan Ilmavoimien Hornet-päivystyskoneiden valmiutta muutetaan tilanteen mukaan hyväksyttyjen ohjeistusten rajoissa.

Päivystyskone voi olla parhaimmillaan jo ilmassa tai muutaman minuutin lähtövalmiudessa. Ilmavoimat kertoi Savon Sanomille maanantaina, ettei Ilmavoimat tule julkisesti kommentoimaan, mitä lähtöajat ovat pisimmillään.

Savon Sanomat kertoi viime lauantaina, etteivät Hornetit ehtineet edes ilmaan, kun kaksi Venäjän armeijan konetta poikkesi luvatta Suomen ilmatilaan 20. toukokuuta. Tilanteet menivät ohi melko nopeasti.

Poliitikot olivat väittäneet julkisuudessa, että Hornetit olivat aivan hetkessä käännyttämässä koneita. Puolustusvoimien mikään taho ei oikaissut asiaa julkisuuteen ennen kuin Savon Sanomat kertoi asiasta.

Sen jälkeen asian vahvistavat useat tahot.

– Päivystyskoneiden valmiutta kohotetaan ja niiden käytön kynnystä lasketaan, mikäli on syytä arvioida, että ilmatilaloukkausten uhka on kasvanut, Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Sampo Eskelinen kertoo.

Näin tehtiin 20. toukokuuta.

– Nopeasti ensimmäistä seurannut toinen ilmatilaloukkaus oli poikkeavaa toimintaa, joka käynnisti edellä mainitut toimenpiteet. Tämä vaikutti osaltaan päivystyskoneiden ennakoivaan käyttöön myöhemmin samana päivänä.

Ilmavoimien mukaan päivystyskoneiden valmius ja käyttö oli myös 20. toukokuuta ohjeistusten, suunnitelmien ja käskyjen mukaista sekä alkuillasta että myöhemmin illalla.

Savon Sanomat kertoi viime lauantaina, etteivät Hornetit ole aina välittömässä valmiudessa niin kuin poliitikot olivat antaneet julkisuudessa ymmärtää. Syyksi kerrottiin muun muassa lentäjien työaikajärjestelyt.

– Ilmavoimilla on jatkuva valmius turvata Suomen ilmatila. Sitä ei tarvitse tehdä kuitenkaan aina lentokoneella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päättäjille lisätietoa ilmatilaloukkauksista

Harkinnassa tietovuodon tutkinta

Kääriäinen on syvästi pettynyt

Hornetit eivät olleet heti valmiudessa

Kommentti: Ilmavoimien toimissa ei moitittavaa