Pörröinen kuutti puree kipeästi – hylätyltä vaikuttava harmaahylkeen poikanen ei yleensä ole avun tarpeessa

Yksinäiseltä ja avuttomalta vaikuttava harmaahylkeen poikanen ei välttämättä kaipaa ihmisen apua, varsinkaan jos se on luodolla tai muuten lähellä vettä.

Helsingin Korkeasaaren eläintarha ja pelastusviranomaiset eri puolilla rannikkoseutuja saavat joka kevät kymmeniä ilmoituksia kuuteista, joita ihmiset luulevat hylätyiksi ja nälkiintyneiksi. Jotkut ovat vieneet löytämiään hylkeitä jopa koteihinsa.

Korkeasaaresta muistutetaan, että hylje-emo vieroittaa kuutin varhain.

–  Jos kuutti on aivan väärässä paikassa, kuten pellolla tai talon pihalla, niin silloin on syytä huoleen. Mutta jos kuutti on jäällä tai luodolla, niin ei niillä todennäköisesti ole hätää, kertoo kuraattori Hanna-Maija Lahtinen.

Lahtisen mukaan terve kuutti on pulska.

–  Jos kuutilla on esimerkiksi hyvin erottuva niska, niin silloin se on jo tosi hoikassa kunnossa ja kuivunut.

Vaikka kuutti näyttäisi pörröiseltä pehmolelulta, se on villieläin ja puolustautuu uhkaksi kokemaansa ihmistä vastaan kaikin keinoin. Se sähisee ja puree. Kuutilla on erittäin tehokas hammaskalusto, ja purema on paitsi kivulias myös vaarallinen.

–  Niillä on aikamoinen bakteerikanta siellä suussa. Jos vaikka olisi syytäkin lähteä auttamaan, pitää olla hyvät suojavarusteet ja pitää tietää, mitä tekee.

Lahtisen mukaan Korkeasaaren villieläinsairaalaan voi soittaa, jos on epävarma siitä, onko kuutti avun tarpeessa. Henkilökunta pystyy yleensä jo kuvan perusteella arvioimaan eläimen kunnon. Pulassa olevasta kuutista voi ilmoittaa myös yleiseen hätänumeroon 112.

Villieläinsairaalaan päätyy joka kevät muutamia huonokuntoisia kuutteja, joita lihotetaan ennen vapaaksi päästämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

"Kaksi kertaa luin kirjeen ja mietin, onko tämä totta" – huoltajalegenda Gunnar Yliharju haluaa edustaa Linnan juhlissa koko ammattikuntaansa

Reserviläisliitto paheksuu Venäjän valheellisia tulkintoja talvisodan syttymisestä

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Itsenäisyyspäivän ylennyksiä 6.12.2019

Kenraalikunnassa kolme ylennystä – Jukka Sonnisesta kenraalimajuri

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.