PAM jätti lakkovaroituksen vartiointialalle

Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi tiistaina koko vartiointialaa koskevan lakkovaroituksen. Lakko alkaisi 24. lokakuuta ja päättyisi 26. lokakuuta.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ilmoitti verkkosivuillaan olevansa yhteydessä osapuoliin ja päättävänsä sen jälkeen jatkotoimista. Lakkovaroitusta odotettiin, sillä neuvottelut vartiointialan työehtosopimuksesta päättyivät maanantaina tuloksetta.

PAMin mukaan työnantajapuolta edustava Palta ei ole halunnut päästä ratkaisuun, joka toisi alan työntekijöille samantasoiset palkankorotukset kuin muilla aloilla on jo saatu.

– Jouduimme siksi katkaisemaan neuvottelut ja asettamaan työtaistelu-uhan, PAMin puheenjohtaja Ann Selin totesi tiedotteessa.

Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 ihmistä, jotka työskentelevät vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa vapusta lähtien.

Lakon ulkopuolelle rajataan hätätyöt ja tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Palta: PAM vaatii vartijoille tuplakorotuksia

Palta torjui PAMin näkemykset ja sanoo tarjonneensa vartijoille samantasoista palkankorotusta kuin kahdelle miljoonalle muulle palkansaajalle.

– Palta on omissa ratkaisuissaan sitoutunut siihen, mihin kaikki muutkin tässä maassa ovat päässeet. Käytännössä PAM on halunnut vartijoille noin kaksinkertaisia korotuksia, työmarkkinajohtaja Olli Nurminen sanoi STT:lle.

Nurmisen mukaan hätätöiden tai yhteiskunnalle elintärkeiden toimintojen rajauksesta ei ole vielä keskusteltu PAMin kanssa.

– Toivotaan, että PAM suhtautuu vastuullisesti tähän tilanteeseen, Nurminen sanoi.

PAMin Selin kertoi, että lakon rajauksesta annetaan tarkempaa tietoa myöhemmin.

– Ulkopuolelle jäävät muun muassa suurlähetystöt ja vastaavat. Me tulemme myös ottamaan huomioon pyynnöt, joita kentältä tulee, Selin sanoi STT:lle.