PS Nuorten kuopiolainen puheenjohtaja: "Suomi ei ole hollitupa, johon vain astutaan sisään"

Perussuomalaiset Nuoret vaatii kovin sanoin Suomen hallitukselta toimia "turvapaikkaturismin kitkemiseksi". Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja ja Kuopion kaupunginvaltuutettu Samuli Voutila vaatii nuorisojärjestön tiedotteessa Suomea palauttamaan kaikki vuoden 2015 aikana ja sen jälkeen saapuneet turvapaikanhakijat joko lähtömaahansa tai muualle Euroopan unioniin.

– Eurooppa ei ole kakku, josta voi noukkia itselleen kirsikat päältä. Meidän tulee palauttaa kaikki vuoden 2015 aikana ja sen jälkeen saapuneet turvapaikanhakijat lähtömaahansa tai ensimmäiseen EU-maahan, jonka kautta he ovat kulkeneet. Suomi ei ole hollitupa, johon vain astutaan sisään, Voutila vaatii Perussuomalaisten Nuorten lähettämässä tiedotteessa.

– Käytännössä tarkoitan tässä kaikkia turvapaikanhakijoita. Ymmärrän toki, että jo turvapaikan Suomesta saaneita henkilöitä ei juridisesti varmasti pystytä palauttamaan, Voutila kommentoi Savon Sanomien kysymykseen jo turvapaikan saaneiden henkilöiden kohtalosta.

Voutilan mukaan palautukset eivät koskisi myöskään sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saapuneet suoraan Suomeen.

– Jos ensimmäinen rekisteröitymismaa on Suomi, hakemukset käsitellään täällä, ja niiden osalta mennään by the book.

EU-tuomioistuin hyväksyi keskiviikkona sen, että Itävalta ja Slovenia palauttivat turvapaikanhakijoita Kroatiaan 2015. Tuomioistuin asettui kiistellyn Dublinin sopimuksen kannalle, jonka mukaan turvapaikanhakijaksi haluavan täytyy jättää turvapaikkahakemus ensimmäisessä EU:n jäsenmaassa, johon hän saapuu.

Vuonna 2015 yli 850 000 ihmistä kulki niin kutsuttua Balkanin reittiä. Kroatiaan turvapaikanhakijat tulivat EU:hun kuulumattoman Serbian kautta. Kroatian viranomaiset kuljettivat ihmisiä Slovenian vastaiselle rajalle, jotta nämä voisivat jättää turvapaikkahakemuksen muissa EU-maissa. Slovenia ja Itävalta palauttivat ihmisiä Kroatiaan.

Ryhmä turvapaikanhakijoita oli nostanut kanteen. Heidän mukaansa 2015 olot olivat poikkeukselliset, jolloin Dublinin sopimuksen sääntöjen olisi pitänyt syrjäytyä.

Samuli Voutilan mielestä yksi ratkaisu turvapaikanhakijatilanteen helpottamiseksi voisi olla Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kriisialueille perustettavat niin sanotut green zonet. YK:n ylläpitämillä "vihreillä alueilla" turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin jo ennen kuin turvapaikanhakija suuntaa kohdemaahan.

– Siten saataisi kuriin ihmissalakuljetus, joka on kasvava ongelma Välimerellä. Ihmisten ei tarvitsisi oman henkensä kautta ylittää esimerkiksi merta, eikä tänne tulisi sellaisia henkilöitä, joita ei Geneven sopimuksen mukaan luokitella pakolaisiksi. Jos tänne ihmisiä otetaan, saataisiin ne jotka sitä apua oikesati tarvitsevat, Voutila perustelee Savon Sanomille.