Paatero ymmärtää Vapaavuoren huolen, Kulmuni leimaa valtapolitiikaksi ja arvostuksen puutteeksi

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) jakaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) huolen suurten kaupunkien tulevaisuudesta. Paatero muistuttaa kuntien vahvasta itsehallinnosta. Hallitus on nyt puuttumassa siihen, joten asiasta kannattaa olla huolissaan.

– Olen ihmetellyt, että tämä on mennyt kuntien osalta niin rauhallisesti, vaikka niille yhtäkkiä ilmoitetaan, että sinulta viedään puolet pois henkilöstöstä, puolet rahoista eli tuloista ja osa omaisuudesta, kertoo Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd.).

Paateron mukaan tähän saakka suurilla kaupungeilla ei ole ollut kokoajaa. Vapaavuori on ottamassa nyt tätä roolia ja on aidosti huolissaan siitä, mihin suuntaan mennään.

Paatero korostaa, että eri maakuntien ja pääkaupunkiseudun erilaisuus tulee sallia sote- ja maakuntauudistuksessa. Nyt ne yritetään purkittaa samanlaiseen purkkiin.

Paateron mukaan kaupungistuminen on iso ilmiö ja ihmiset muuttavat kaupunkeihin omasta tahdostaan.

– Helsingin olisi pitänyt varustautua siihen jo paljon aikaisemmin, Paatero jatkaa.

Luo vastakkainasettelua

Keskustan varapuheenjohtajan, torniolaisen kansanedustaja Katri Kulmunin mukaan suuret kaupungit pärjäävät aina, koska ne ovat isoja ja niillä on monipuolinen elinkeinorakenne.

Hän leimaa Vapaavuoren koolle kutsuman suurten kaupunkien C21-kokouksen valtapoliittiseksi keskusteluksi eikä usko, että suurille kaupungeille käy huonosti sote- ja maakuntauudistuksessa.

– En tiedä, mikä sen agenda on ja minusta tuntuu, ettei sitä oikein tiedetä näissä kaupungeissakaan, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan Vapaavuoren virittämällä keskustelulla luodaan vastakkainasettelua ja siitä välittyy arvostuksen puute eri alueita ja siellä tehtävää työtä kohtaan.

– Se on valitettavaa eikä se rakenna tätä maata eteenpäin. Se luo viholliskuvia ja poteroita. Asioita täytyy hoitaa yhdessä, Kulmuni sanoo.

Häntää huolestuttaa se, että suurten kaupunkien sisällä epätasa-arvoisuus kasvaa ei alueiden ja ihmisryhmien välillä.

Kulmuni pitää erittäin tärkeänä, että isoilla kaupungeilla menee hyvin, koska ne ovat oman seutukuntansa kasvun moottoreita.

Suuret yhä suuria tekijöitä

Kokoomuksen tamperelainen kansanedustaja Harri Jaskari korostaa, etteivät Vapaavuoren ajatukset saa johtaa vastakkainasetteluun. Kaupunkien on katsottava sote- ja maakuntauudistuksessa eteenpäin eikä sitä, mitä ne mahdollisesti menettävät.

– Suuret kaupungit ovat edelleen aika suuria tekijöitä maakunnissa, Jaskari sanoo.

Hän huomauttaa, että sote vie kaupungeilta jatkuvasti kasvaneita menoja pois. Nyt ne voivat keskittyä aidosti puhumaan elinvoimasta ja kansainvälisestä kaupasta.

Saavutettavuus luo kilpailukykyä

Jaskari ei halua keskustella alue- tai kaupunkipolitiikasta vaan kilpailukykypolitiikasta ja eri alueiden saavutettavuudesta. Se luo mahdollisuudet toimia joka puolella Suomea. Saavutettavuus on etäisyyttä tärkeämpi asia ja se vaatii suuria investointeja.

– Homman nimi on saavutettavuus, Jaskari sanoo ja mainitsee esimerkkinä Lapin kohentuneen matkailun.

Hän kehuu Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitystä, mutta ihmettelee, miksi kansainvälinen lentoliikenne Suomessa on haluttu keskittää sinne. Ruotsissa ja Norjassa on useita kansainvälisiä kenttiä ja nopeat rautatieyhteydet, jotka ovat lisänneet eri alueiden saavutettavuutta.

Jos Helsingin, Tampereen ja Turun kolmion saavutettavuutta kohennettaisiin nykyisestä, se hyödyttäisi myös monia naapurimaakuntia, kuten Satakuntaa ja Keski-Suomea.

Sote heikentää tasetta

Vihreiden turkulainen kansanedustaja Ville Niinistö kertoo olevansa Vapaavuoren kanssa samaa mieltä isosta trendistä.

– Suomen etu on, että meidän keskeiset suuret kaupungit pärjäisivät kansainvälisessä kilpailussa, Niinistö sanoo,

Niinistön mukaan maailman isossa murroksessa, vähäpäästöisen talouden rakentamisessa ja informaatioteknologian hyödyntämisessä, isoilla kaupungeilla on keskeinen rooli ja niillä pitää olla edellytykset tehdä investointeja ja elinkeinopolitiikkaa.

– Soten suurin ongelma on se, että se heikentää kaupunkien tasetta. Lainaehdot voivat heiketä merkittävästi ja se voi vaarantaa etunojaa siinä, että Suomessa rakennetaan tulevaisuutta, luodaan isoja joukkoliikennejärjestelmiä ja palvelupanostuksia.

Niinistö jatkaa, että Tampereen pikaraitiotie ei ole vain joukkoliikenneinvestointi. Samalla luodaan maakunnan asukkaita hyödyttäviä palveluinvestointeja. Kaupungeilla pitää olla isot hartiat, jotta ne pystyvät toteuttamaan isoja panostuksia

– Vapaavuori on oikeassa siinä, että kaupunkien kannattaa yhdessä miettiä sitä, miten kaupunkiseutujen menestys säilytetään, Niinistö sanoo.

Ruotsista mallia

Niinistö torjuu ajatuksen nollasummapelistä, jossa kaupunkien kehittyminen olisi pois maaseudulta. Suomessa pitäisi tunnistaa, että isot kaupungit kilpailevat kansainvälisesti ja tarvitaan näyteikkunoita kestävään ja tulevaisuuteen nojaavaan kaupunkipolitiikkaan.

– Turun esimerkki kertoo, että maakunnan veturilla on todella suuri merkitys maakunnan hyvinvoinnille.

Jaskarin tavoin myös Niinistö viittaa Ruotsiin, missä on Suomea enemmän vahvoja kaupunkiseutuja. Siksi pitää miettiä, miten Suomeen saadaan kasvavia kaupunkiseutuja enemmän kuin viisi tai kuusi.

21 kaupunkia koolle

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori haluaa, että Suomen suurimmat kaupungit liittoutuvat ja alkavat yhdessä ajaa etujaan. Vapaavuori on kutsunut 21 suurimman kaupungin johtajat tapaamiseen Helsinkiin 5. lokakuuta.

Vapaavuori on nimennyt 21 kaupungin ryhmän C21:ksi, jossa C tulee city-sanasta. Niillä kaikilla on vähintään 50 000 asukasta. Pienin ryhmässä on Porvoo.

Yksi kimmoke yhteistyön aloittamiselle on Vapaavuoren mukaan maan nykyisen hallituksen toiminta. Vapaavuoren mielestä hallitus ei oikein ymmärrä, mihin tämä maailma on menossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Asianajajat ja syyttäjät arvostelevat "papereita heittelevää" käräjätuomaria kyykyttämisestä ja puolueellisuudesta – hovioikeus päätti puuttua asiaan

Borrelioosi oli Suomessa 50 vuotta sitten paljon yleisempi kuin nykyisin

Jatkoajalle menevä Junckerin komissio kertoo luoneensa rahastollaan yli miljoona työpaikkaa

Eduskunta hyväksyi kurditaistelijoiden kouluttamisen jatkamisen Irakissa

Asfalttikartellista taas päätös – KKO pani kartelliyritysten liiketoiminnan ostaneet firmat vastuuseen

Ammattiliitto PAU uhkaa kahden viikon lakolla Postissa, koskisi postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet

Sivuluisuun joutunut auto törmäsi kylki edellä vastaantulevan keulaan – yksi menehtyi, toiselle vakavia vammoja

Uutisanalyysi: Keskustalla ja vihreillä taas sähköä ilmassa – Kumpi rikkoo hallitusohjelmaa?

Taloustutkijat: Polttoaineiden päästökauppa puolittaisi liikenteen päästöt – rasittaisi kovimmin pienituloisia ja maaseudun asukkaita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.