Paateroa vastaan nostettiin syyte - poliisijohtajille syytteet valvonnan puutteista

Ma. valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet entistä poliisiylijohtaja Mikko Paateroa ja Helsingin entistä poliisikomentajaa Jukka Riikosta vastaan.

Syytteiden mukaan johtajat laiminlöivät poliisin tietolähdetoiminnan valvonnan vuosina 2009-2013. Syytteet koskevat virkavelvollisuuden rikkomista tai toissijaisesti tuottamuksellista virkavelvollisuuden rikkomista.

Lisäksi Toiviainen nosti syytteen Helsingin nykyistä poliisikomentajaa Lasse Aapiota vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2012-2013, kun Aapio toimi Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) teki marraskuussa 2013 tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastoon, kun Jari Aarnion tutkinnan alkuvaiheessa tuli ilmi epäselvyyksiä poliisin tietolähteiden käytössä, toiminnan dokumentoinnissa ja valvonnassa.

Asia tutkittiin niin, että tutkinta valmistui viime syksynä, ja Aarniota ja kahta hänen alaistaan vastaan asiassa nostettiin syyte samassa asiakokonaisuudessa jo viime vuonna.

Myös Aarniota ja hänen kahta alaistaan syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tietolähteiden tietojen rekisteröinnissä ja toiminnan dokumentoinnissa ja raportoinnissa.

Esitutkinnan mukaan Aarnion epäillään poistattaneen virkavelvollisuutensa vastaisesti Helsingin poliisin aiemmin tehdystä tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot vuonna 2007 tai 2008 ja määränneen, ettei uusia enää rekisteröidä.

Epäilyjen mukaan Helsingin poliisilaitoksella ja poliisin ylijohdossa laiminlyötiin vuosina 2008-2013 tietolähteiden rekisteröinnin ja ylipäätään toiminnan valvonta.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen. Aarnion oikeudenkäynnissä osa epäillyistä jo vastasi, että heidän käsityksensä mukaan toiminnan ohjeistukset olivat puutteelliset ja Helsingin poliisilaitos odotti asiassa Poliisihallituksen ohjetta.

Toiviainen ilmoitti, että hän on nostanut syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta myös poliisiylitarkastajaa vastaan, jonka tehtäviin poliisin laillisuusvalvonta Poliisihallituksessa kuului vuosina 2012-2013.

Kaikkiaan seitsemästä syytteen saaneesta vain kolme on poliisin virassa: kolme syytetyistä on eläkkeellä ja Aarnio erotettu poliisista.

Syyteharkinta venyi

Alunperin valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti viime vuonna, että se kertoo syyteharkinnan tuloksen ennen joulukuuta. Syyteharkinta venyi kuitenkin kuukausia.

Ratkaisut kerrottiin nyt, sillä Lasse Aapiota kuullaan Helsingin hovioikeudessa todistajana Jari Aarnion päärikosvyyhdin oikeudenkäynnissä torstaina. Kun Aapiolla on nyt asemansa tiedossa syytettynä tietolähdevyyhdissä, hän voi siihen vedoten kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin, joihin vastaaminen voi olla hänelle haitaksi.

Poliisihallitus ilmoitti keskiviikkona, ettei se kommentoi tietolähteiden käytön ja sen valvonnan esitutkintaa ja syytteitä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin johtamista ja valvontaa on kehitetty ja esimiesvalvonnassa aloitettu sisäinen tarkastus.

Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, milloin tietolähteiden käytön ja sen valvonnan syytteitä käsitellään oikeudessa. Aarnion pääoikeudenkäynti loppuu kesäkuussa, joten näiden syytteiden käsittely voi siirtyä syksylle.

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan oikeudenkäynti tulee kestämään viikkoja. Syytteitä ajamaan on nimetty kihlakunnansyyttäjät Harri Tiesmaa ja Mari Mattila.

Helsingin poliisilaitoksen päällikkön viranhoidon jatkosta ratkaisu perjantaina

Aarniolle uusi syyte - kolmelle syyte poliisin tietolähdevyyhdissä

Jengipomon puolustus: Aarnio saattoi olla huumekaupan suojelija maksua vastaan

Tietolähdetutkinta: Kolmea poliisin johtajaa epäillään valvonnan laiminlyönneistä

Aarnio: Mitä isompi rikollinen tietolähteenä, sen paremmat tiedot

Aarniolla oli suhteita huumerikollisiin ainakin koko 2000-luvun ajan

Kommentti: Kukaan poliisijohdossa ei myöntänyt, ettei ymmärrä

Muistiot paljastavat: Näin poliisijohto sotki valvonnan - luuli ongelmien jo ratkaistun

Aiempi Aarnio-tutkinnanjohtaja: Vakava tutkinta kestää aina aikansa

Poliisijohto käsitteli Aarnion toimia jo 2012 - ei aloitettu rikostutkintaa