Paavo Lipponen pelastaa Minna Canthin perintöä: Presidentille kutsu avajaisiin

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ilmaisi Savon Sanomien yleisönosastossa (SS 4.2.) valmiutensa lahjoittaa viisinumeroisen luvun, jos Kuopiosta löytyy viimein kanttia pelastaa Minna Canthin kotitalo Kanttila.

Avauksesta on kulunut nyt kuukausi ja julkisen keskustelun sijaan Kanttilan ylle on laskeutunut hiljaisuus. Vieläkö entinen pääministeri on Kanttilan asialla?

– Olen toki ja tarjous on voimassa. Tässä vaan on ollut paljon muita töitä ja kiireitä arktisten asioiden tiimoilta ja juuri tulin aamukahvilta presidentti Tarja Halosen luota, valaisee Lipponen kiireitään.

Lipponen vakuuttaa, että Kanttila on hänellä vahvasti mielessä. Hänestä Suomessa ei riittävästi annetta arvoa kulttuuriperinnölle.

– Kanttila on listani kärkiasioita. Minulla on joitakin ajatuksia siitä ja käsitykseni mukaan Kuopiossa asiaa selvitetään tarkoituksena tehdä parhaansa.

Lipponen ei lähde tarkemmin kommentoimaan, mikä taho asiaa selvittää.

– Paneudun Kanttilaan ihan lähipäivinä ja olen Kuopioon yhteydessä, tyytyy hän sanomaan.

Lahjoitusavauksen jälkeen Lipposeen on oltu usealta taholta yhteydessä.

– Ihan positiivista palautetta on tullut.

Kanttilan kohtalon ratkaisemiseksi Lipposesta Kuopion kaupungin, Pohjois-Savon maakunnan, valtion ja yksityisten tahojen on ryhdyttävä yhteistyöhön.

– Näistä pitäisi rakentaa sellainen konsortio, joka hoitaa asian. EU-rahat ovat maakunnan takana ja siinä yhteistyö kaupungin kanssa on tietysti oleellista.

Lipponen muistuttaa, että tällaisella yhtälöllä on onnistuttu muissakin kohteissa.

– Useampia tahoja tarvitaan. Siten saa valtion paremmin sitoutumaan hankkeeseen.

Kuopion hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Pekka Vähäkangas kertoo kuitenkin, että kaupungin osalta asiassa ole tapahtunut liikahduksia eikä linjan muutosta.

– Kaupunki ei ole aloitteellinen Kanttila-asiassa, mutta toki kaupungin poliittinen johto voi halutessaan linjausta muuttaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ilmoitti Lipposen lahjoitusavauksen jälkeen olevansa valmis miettimään valtion rahoitusta Kanttilalle, mutta se edellyttäisi Kuopion kaupungin sitoutumista hankkeeseen (SS 5.2.).

– Tämän täytyy olla Kuopio-lähtöistä ja kaupunkijohtoisesti hoidettu. Mininisterin lupaukseen on hyvä tarttua. Kuvittelisin, että tämä on junailtavissa, sanoo Lipponen.

Hän on niin optimistinen, että heittää jo ajatuksen Kanttilan avajaisista.

– Kun kaikki on saatu valmiiksi, Kuopion on ehdottomasti kutsuttava tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kanttilan avajaisiin. Tämä on myös kansallinen asia, sanoo Lipponen ja muistuttaa, että presidentti Niinistön perheessä on tunnetusti kiinnostuneisuutta kirjallisuuteen.

Lipposesta Kanttilassa olisi esille Minna Canthin perintöä samalla kun se toimisi kulttuurikeskuksena.

– Totta kai siihen pitää hakea toimivaa ratkaisua myös taloudellisesta näkökulmasta.

Tuntumaa arvokiinteistön pelastamiseen Lipposella on arkkitehti Alvar Aallon Pariisin lähelle suunnittelemasta Maison Carrésta. Lipponen on rakennusta hallinnoivan ja korjaavan Association Alvar Aalto en France -yhdistyksen puheenjohtaja.

– Se on iso projekti, mutta Kanttilan tapauksessa on yhtäläisiä piirteitä. Toisaalla on kyse yhdestä maailman merkittävimmästä arkkitehdistä ja toisaalla Suomen kirjallisuuden perustajasta ja suurnaisesta. Siksi pitää olla asialla.

NCC neuvottelee Kanttilan myynnistä

Sanni Grahn-Laasonen puolustaa Canthin perintöä

Paavo Lipponen lupaa lahjoituksen Kanttilalle