Paavo Roininen, 52, pyörittää yksin "lahjalastensa" arkea

Paavo Roininen, 52, on lajissaan Suomen ainoa mies: hän toimii yksin sijaishuoltajana SOS-lapsikylässä. Roinisella on kaksi sijaislasta, 7- ja 9-vuotiaat pojat. Poikia hän kutsuu "lahjalapsiksi". Nimitys syntyi, kun pojat alkoivat ihmetellä sitä, että Roinisella on myös biologisia lapsia.

– Lapset arvostivat sitä: biologiset lapset on tehty, mutta heidät on saatu lahjana, Roininen kertoo.

Roininen jäi pyörittämään poikien arkea yksin Espoon Niittykummussa sijaitsevaan SOS-lapsikylään viime kesänä, jolloin hän ja vaimo erosivat.

Perinteiseksi äijäksi itseään kuvailevan miehen piti opetella pyykkäämään, siivoamaan ja laittamaan ruokaa. Hän on tarkka siitä, että pojat saavat kaksi lämmintä ateriaa päivässä, eikä eineksiä käytetä.

– Moni mies varmaan pitää minua hulluna, kun lähdin tällaiseen rumbaan. Mutta olen ylpeä siitä, miten olen ottanut asiat haltuun. Koen itseni jo taitavaksi ruoanlaittajaksi.

Roininen saa lapsikylästä asunnon ja kuukausipalkan. Hän pärjää nyt taloudellisesti paremmin kuin aiemmassa työssään työnjohtajana UPM:n vaneritehtaalla Heinolassa, mutta lasten kanssa pitää olla töissä kellon ympäri. Ylityökorvauksia ei makseta, koska lapsikylävanhemmat ovat työaikalainsäädännön ulkopuolella. Roinisella on keskimäärin seitsemän vapaapäivää kuukaudessa.

– Tuntipalkka jää pieneksi, mutta niin jäävät myös menot. Rahaa ei ehdi kuluttaa mihinkään.

Sijaisperhe on yhteiskunnalle halvin tapa sijoittaa lapsi kodin ulkopuolelle. Sijaishuolto laitoksessa maksaa keskimäärin 261 euroa vuorokaudessa, sijaisperheessä kolmasosan siitä.

SOS-lapsikylä on voittoa tavoittelematon lastensuojelujärjestö. Se tuli Suomeen 1962. Tällä hetkellä lapsikyliä on Espoon Tapiolassa, Kaarinassa, Punkaharjulla, Vihannissa, Ylitorniolla ja Jyväskylässä. Tampereella toimii tavalliseen asutukseen integroitu lapsikylä. Integroituja lapsikyliä on tulossa myös Espooseen, Kuopioon ja Vantaalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.