Paavo Väyrynen on ikiliikkuja, joka osaa yllättää aina uudestaan

Persoona

Sisukas Paavo Väyrynen osaa yllättää aina, niin kuin nytkin nousemalla presidenttiehdokkaaksi, pitkän linjan keskustavaikuttaja luonnehtii valitsijayhdistyksen ehdokkaana olevaa kansalaispuolueen Väyrystä.

Toinen sanoo, ettei siitä pääse mihinkään, että Väyrynen on erittäin omahyväinen. Kolmas leimaa hänet poliittiseksi eläimeksi, joka on johdonmukaisesti ajanut omaa etuaan. Se on hänen musta pisteensä ja iän myötä se on vain pahentunut.

Väyrynen on ollut politiikassa pitkään, mutta kaverit ovat tippuneet tahtopoliitikon kyydistä. Nuorempana hänellä oli kavereita, jotka pidättelivät miestä, mutta nyt hän kulkee omia polkujaan.

– Hän on mies, joka pysyy sanojensa takana. Hänellä on uskomaton muisti ja hänellä on hyvin lämmin sydän, kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus luonnehtii Väyrystä.

Kansanedustaja Kauko Juhantalo (kesk.) kertoo kunnioittaneensa Väyrysen tietämystä, nopeaa omaksumiskykyä ja analyyttisyyttä.

– Kun hän puhuu, asia tulee selväksi. Mutta hän ei ole aito keskustelija. Hänellä on ehdoton kanta, Juhantalo sanoo.

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) kertoo, että tunnelmat ovat nyt ristiriitaiset, sillä Väyrynen on ollut Lapissa erittäin vahva keskustalainen vaikuttaja, jota on arvostettu. Poliitikon pitäisi kuunnella koko joukkuetta, mutta Väyrynen ei sitä tee.

– Väyrynen on unohtanut laajan kentän ja on nostanut itsensä jalustalle. Ihmiset ovat vihaisia siitä, miksi Väyrynen on jättänyt meidät, Maijala sanoo.

Vastustajat pitävät Väyrystä hankalana luonteena, jolla on terävät kyynärpäät. Hän onnistui tahtopolitiikallaan suututtamaan kaikki muut puolueet.

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kertoo, että hän ihmetteli aikoinaan lennokkaita lehtijuttuja Väyrysestä. Kun hän tapasi Väyrysen eduskunnassa, Väyrynen teki positiivisen vaikutuksen henkilökohtaisen kohtaamisen kautta.

Filatovin mukaan Väyrynen on "aikamoinen populistiveijari", joka pitää pilkkanaan demokratiaa, koska hän pelaa eikä kunnioita sitä, mihin tehtävään kansa on hänet valinnut. Osa nuorisosta pitää Väyrystä niin retrona, että häntä voisi jopa äänestää. Suosio kumpuaa Väyrysen persoonallisesta karismasta.

Ura

Väyrysen poliittinen ura on huikea. Väyrynen on ensimmäinen suomalainen ministeri, joka on toiminut ministerinä viidellä eri vuosikymmenellä. Vain Erkki Tuomioja (sd.) ohittaa Väyrysen ulkoministeripäivissä.

Ministerinä Väyrynen on ollut yhteensä 5 997 päivää. Lisäksi hän on toiminut pitkään kansanedustajana sekä Euroopan parlamentin jäsenenä. Presidenttiehdokkaana hän on jo neljättä kertaa.

Väyrynen raivasi nopeasti tiensä ministeriksi ja puoluejohtajaksi. Hänen yllään oli Urho Kekkosen suojeleva varjo tai ainakin Väyrynen antoi ymmärtää niin. Väyrynen nosti keskustan sosiaalidemokraattien rinnalle 1980-luvun loppupuolella.

– Hän haastoi demarit, mikä oli ennenkuulumatonta, ja nosti keskustan demareiden rinnalle. Se, että joku haastaa hegemonia-asemassa olevan valtionhoitajapuolueen, kyllä se on maineteko, keskustavaikuttaja sanoo.

Samalla Väyrynen suututti kaikki muut puolueet ja sai negatiivisen maineen.

Väyrystä pidettiin innostavana puoluejohtajana, mutta sitten hän käpertyi ja dynamiikka katosi. Väyrynen erkaantui keskustasta vähitellen, mutta omille poluilleen hän lähti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aikana, kun istuva keskustan puheenjohtaja ei antanut hänelle ministerin salkkua.

– Se on todellinen syy, että hän lähti omille teilleen.

Politiikka

Väyrysellä on nyt viisi vahvaa teemaa, joita hän sanoo painottaneensa jo kymmeniä vuosia. Teemat ovat Suomen itsenäisyyden vaaliminen, sotilaallinen liittoutumattomuus, hallittu maahanmuuttopolitiikka, maan kokonaisetua palveleva aluepolitiikka ja globaalien ongelmien ratkaiseminen eli niin sanottu ihmiskuntapolitiikka.

– Itsenäisyyshenkisyys. Paavo puolustaa henkeen ja vereen itsenäistä Suomea, ja tähän liittyy vahvasti Suomen puolueettomuusaseman korostaminen, Kattelus linjaa.

Osa teemoista on lähellä keskustaa, mutta Väyrysen EU-politiikka ja maahanmuuttopolitiikka ovat lähellä perussuomalaisten näkemyksiä. Eräs kansanedustaja letkauttikin, että Väyrynen on Suomen ensimmäinen perussuomalainen.

Väyrynen yrittää kerätä yleistyytymättömien ääniä, mihin perussuomalaisten jytky osaltaan perustui. Väyrynen on hankala kilpailija monelle ehdokkaalle, mitä himmentää se, ettei hänellä ole juurikaan muuta poliittista agendaa kuin Paavo Väyrynen.

Idänpolitiikan konkari Väyrynen ei ole juurikaan arvostellut presidentti Sauli Niinistön Venäjä-politiikkaa. Muutoin Väyrynen on ainoa ehdokas, joka haastaa Niinistöä tosissaan ja on arvostellut voimakkaasti Niinistön aikaisempaa toimintaa sekä toimintaa presidenttinä.

Ministerinä viidellä vuosikymmenellä

Paavo Väyrynen on syntynyt 2. syyskuuta 1946 Kemin maalaiskunnassa. Valtiotieteiden tohtori.

Naimisissa Vuokko Väyrysen kanssa vuodesta 1968 ja heillä on kolme lasta.

Väyrynen on ensimmäinen suomalainen ministeri, joka on toiminut ministerinä viidellä eri vuosikymmenellä., ministeri kahdeksassa hallituksessa. Euroopan parlamentin jäsenenä hän on toiminut vuosina 1995–2007 ja uudelleen vuodesta 2014. Väyrynen on valittu eduskuntaan 11 kertaa. Keskustan puheenjohtaja vuosina 1980–1990.

Paavo Väyrynen: "Suomi tarvitsee uuden suunnan"

Matti Vanhanen on kepun uskollinen soturi, joka kelpaisi sissipartioonkin

Nils Torvaldsille 911 oli käänteentekevä kokemus

Sauli Niinistö on lähes siniverinen presidentti

Merja Kyllönen on asioihin huolella perehtyvä vitsailija

Pekka Haavisto on liiankin miellyttävä mies - hakusessa ripaus röyhkeyttä

Tuula Haatainen pyrkii feminismillä presidentiksi

Laura Huhtasaari on topakka Elovena-tyttö, joka uskoo omaan asiaansa