Paikallisen sopimisen solmu voi aueta nopeastikin

Hallitukselta odotetaan pikaisesti linjauksia yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kannalta olennaisesta paikallisesta sopimisesta. STT:n tietojen mukaan hallitus päättää näkemyksistään todennäköisesti tiistaina tai keskiviikkona ja kertonee niistä keskiviikkona työmarkkinajärjestöjen johdolle. Hallitukselta odotetaan näkemystä siihen edistetäänkö paikallista sopimista ensisijaisesti työehtosopimusten vai lakimuutosten kautta.

Paikallisen sopimisen edistymisellä on iso vaikutus mahdollisen yhteiskuntasopimuksen syntymiselle.

Työmarkkinajärjestöt kertoivat maanantaina, että yhteiskuntasopimusneuvotteluissa ollaan pidemmällä kuin aiemmin ja sopimus voisi syntyä jo parin viikon kuluttua. Kivenä kengässä on ollut erityisesti paikallisen sopimisen linjaukset, jotka voivat pahimmillaan jopa kaataa mahdollisen sopimuksen.

 

Hallitus kertoo linjauksistaan työryhmälle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tiistaina, että paikallisesta sopimisesta neuvotteleva työryhmä on pyytänyt hallitukselta linjauksia, ja tähän pyyntöön myös vastataan.

– Työryhmästä on tullut pyyntö, että voitaisiin välillä linjata näitä isoja kysymyksiä, ja totta kai siihen työryhmän pyyntöön vastataan, Sipilä sanoi.

Hallitus ei kuitenkaan pääministerin mukaan ollut vielä tiistaina päivällä tehnyt linjauksia.

Palkansaajajärjestöille neuvotteluissa on näytellyt merkittävää osaa se, millä tavalla paikallisessa sopimisessa edetään. Etenkin SAK on odottanut maan hallitukselta selkeää tietoa siitä, miten se aikoo työelämän kysymyksissä toimia, jos työmarkkinajärjestöt saavat yhteiskuntasopimuksen valmiiksi.

Tiettävästi vielä alkuillasta tiistaina osapuolilla ei ollut tietoa hallituksen tarkemmista linjauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.