Pakkanen lauhtuu vähän, mutta ilma ei tunnu yhtään lämpimämmältä

Pitkäksi venähtänyt paukkupakkasjakso ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut suurempia ongelmia kuopiolaiselle Jemina Honkaselle.

– Auto ei oikein toimi ja lukot ovat jäässä, mutta muuten ei mitään.

Muuten hän sanoo pärjänneensä pakkasissa ihan hyvin ja kovista pakkasista on ollut se ilo, että jäät ovat paksut ja niille pääsee luistelemaan.

– Hyvin pärjää, kun on riittävästi päällä, kasvonsa tiistain kipakassa -25 asteen pakkasessa tiukasti kaulahuivilla suojannut Honkanen sanoo.

Vaikka Honkanen pärjää kylmässäkin säässä, toivoo hän jo pakkasen hellittävän.

– Saisi tulla vähän lämpimämpää, että voisi lähteä ulos ilman supervarustuksia.

– Viisitoista astetta pakkasta olisi ihan hyvä, tuulisella kelillä saisi olla vielä vähän vähemmän.

Honkasen toive pakkasen lauhtumisesta ei täyty ihan lähipäivinä.

Keskiviikkona Pohjois-Savossa herätään vielä tiistaitakin kireämpiin pakkasiin, kun 29-30 pakkasasteen raja alittuu laajalti maakunnassa. Kylmintä on maakunnan pohjois- ja koillisosissa, joissa pakkasta on aamulla -31 ja jopa -32 astetta. Ilmatieteen laitos pitää mahdollisena, että maakunnan talven pakkasennätys menee uusiksi yöllä Ylä-Savon suunnalla.

Kuopiossa lämpötila jää niukasti alle -30 asteen rajan.

Päivän aikana pakkanen hellittää muutamalla asteella aamun lukemista, mutta on edelleen kireää. Päivälämpötilat liikkuvat -26 ja -29 asteen välillä.

Kireä pakkanen jatkuu vielä torstaina. Yöllä ja aamulla pakkasta on -24 asteesta -29 asteeseen. Päivällä pakkanen lauhtuu muutamalla asteella.

Kovimmat pakkaset alkavat hellittää perjantaina, jolloin pakkasta on luvassa parikymmentä astetta. Viikonloppuna elohopea jää yleisesti -20 asteen yläpuolelle, mutta paljoa alle -15 astetta lauhempia pakkasia ei kannata odotella.

– Ja silloinkin etelätuuli puhaltaa sen verran kovasti, että ilma tuntuu paljon pakkaslukemia kylmemmältä, sanoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Ensi viikolle odotettua selvästi lauhempaa säätä Korpela ei lähde lupailemaan.

– Ensi viikon ennustettavuus on nyt hyvin huonoa.

"Pakkanen on pukeutumiskysymys"