Pakkanen puree kunnolla jouluna

Tänä jouluna on puettava lämpimät ulkoiluvaatteet, laitettava muhkea hattu päähän ja kieritettävä vaikka kaulaliina kasvojen suojaksi, tai muuten ei tarkene. Sääennuste lupaa Pohjois-Savoon kunnon pakkasia tapaninpäivän aamuun saakka.

- Kaikki mahdolliset vaatteet päälle, jos on aikomus olla ulkona, kehottaa päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta.

Kovin pakkanen näyttää tulevan aattoillaksi. Ankaria pakkaslukemia mitattaneen monin paikoin Pohjois-Savossa. Ainakin Suonenjoelle ja Varkauteen on ennustettu iltaa myöten yli 30 asteen pakkasia.

Kuopiossa aaton ennuste on -28-29 astetta vuorokauden ajasta riippuen. Myös Iisalmessa mennään samoihin lukemiin.

Sen sijaan esimerkiksi Vieremällä aattoillan ennuste on vain -20 asteen tuntumassa.

Tuntuu kovemmalta Tuuli lisää aina pakkasen purevuutta. Ilman lämpötilan ja tuulennopeuden yhteisvaikutusta kuvataan pakkasen purevuus -indeksillä. Jos esimerkiksi Kaaville joulupäivän aamuksi luvattu -27 astetta toteutuu ja tuuli puhaltaa ennusteen mukaisesti viisi metriä sekunnissa, niin purevuusluku on -38,8. Tällä lukemalla ollaan paleltumisvaaravyöhykkeellä.

- Joulupäivänä pakkaset laskevat, mutta tuuli näyttäisi kuitenkin yleisesti voimistuvan. Täytyykin muistaa, että vaikka pakkanen laskisi -20:een, niin se tuntuu 30 asteen pakkaselta, jos tuulen voimakkuus on viisi metriä sekunnissa. Ei siis kannata luottaa pelkästään siihen, mitä mittari näyttää.

Tapanina ulkoilemaan Tapaninpäivänä sulatellaankin sitten joulun antimia jo huomattavasti lempeämmässä talvisäässä. Ennuste esimerkiksi Kuopioon on raikkaat -14 astetta.

Tämän jälkeen pakkaset näyttävät hellittävän edelleen, sillä maanantain ennuste Kuopioon on enää -13 astetta ja tiistain -12. Joulun jälkeiset ennusteet näyttävät samansuuntaisilta kaikkialla Pohjois-Savossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.