Kidutuksen vastainen komitea: Pakkopaidat pois Niuvanniemestä

Euroopan kidutuksen vastainen komitea (CPT) on kiinnittänyt huomiota Niuvanniemen sairaalassa Kuopiossa käytettävien rajoitevaatteiden käyttöön. Komitea suosittelee, että niiden käyttö lopetetaan lähitulevaisuudessa ja ne korvataan vähemmän halventavilla keinoilla.

Komitean mielestä rajoitevaatteet ovat "nykyaikaistettuja pakkopaitoja", ja niitä tulisi pitää menneisyyden jäänteenä.

Komitea teki vierailun Niuvanniemen sairaalaan viime syksynä. Samassa yhteydessä komitea tutustui muun muassa Kuopion, Espoon, Helsingin, Imatran, Lahden, Lappeenrannan ja Vantaan poliisiasemiin, Helsingin, Keravan, Riihimäen ja Vantaan vankiloihin sekä rajavartiolaitoksen säilöönottotiloihin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Raportti vierailusta julkaistiin tällä viikolla.

Komitean raportissa todetaan, että jotkut komitean tapaamista Niuvanniemen sairaalan potilaista kokivat rajoittamis- ja eristämistoimenpiteet rangaistukseksi sopimattomasta käytöksestä.

Yksi potilaista kertoi, että hänellä rajoitevaate oli ollut neljän ja puolen kuukauden ajan joka päivä aamuseitsemästä iltakahdeksaan. Toinen potilas kertoi, että hänellä rajoitevaate oli ollut yhtenä päivänä neljä eri kertaa tunnista kolmeen tuntia kerrallaan. Sama kaava oli toistunut joka päivä usean viikon ajan.

Niuvanniemen sairaalan johtavan lääkärin Eila Tiihosen mukaan nykyisen rajoitevaatteen yhteydessä ei voida puhua pakkopaidasta.

Kyseessä on liivi, joka puetaan muun vaatetuksen päälle. Rajoitevaatteen hihat on ommeltu kiinni vaatteen kylkiin, jolloin potilas ei voi liikuttaa käsivarsiaan.

Rajoitevaatetta ei käytetä Tiihosen mukaan rangaistuksena, vaan lähinnä silloin, kun potilasta halutaan viedä toisten seuraan. Tapaukset ovat harvinaisia.

Tiihonen sanoo, että sairaala pyrkii miettimään vaihtoehtoja rajoitevaatteen käytölle. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole paljon. Lähinnä kyseeseen tulisi eristäminen.

Tiihonen huomauttaa, että yleispsykiatrisissa sairaaloissa käytetään vastaavissa tilanteissa usein niin sanottuja lepositeitä, joilla potilas sidotaan kiinni sänkyyn.

Uusimmat

Kotimaa

Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa – karhukolari samalla seudulla myös toissa päivänä

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.