Palautuslennot jatkuvat kiihtyvään tahtiin – poliisi ei näe syytä muuttaa toimintatapaansa

Poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta ei usko, että poliisi tulee juurikaan muuttamaan toimintatapaansa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuslentojen suhteen.

Englannissa pakkopalautuksia vastustavien joukko onnistui estämään palautuslennon lähdön Ghanaan ja Nigeriaan maaliskuun lopussa.

Poutanen muistuttaa, että Suomessa palautuslennot ovat sujuneet ongelmitta – niin myös maanantainen palautuslento Kabuliin Afganistaniin.

– Maanantai-iltainen lento sujui itsessään niin kuin kaikki muutkin palautuslennot. Näkisin, että toimintatapa on ollut varsin toimiva ja hyväksi havaittu, vaikka ulkopuolinen huomio korostuikin aika paljon tällä kertaa.

Pakkopalautuksia vastaan osoitettiin mieltä maanantai-iltana lentokentällä ja Pasilan poliisitalolla sekä tiistaina Kansalaistorilla ja sisäministeriön edustalla.

Palautuslennoista ei yleensä ole julkisuudessa tietoa etukäteen. Palautuslentojen määrä todennäköisesti kasvaa tänä vuonna, sillä hallinto-oikeuksissa on parhaillaan reilut 10 000 valitusta turvapaikkapäätöksistä. Tähän mennessä noin neljä prosenttia Migrin päätöksistä on todettu hallinto-oikeudessa virheellisiksi.

Englannissa 17 mielenosoittajaa esti Guardianin mukaan yhden palautuslennon lähdön maaliskuussa.

Mia Poutanen toivoo, ettei Suomessa vastaavia tilanteita tule.

– En voi tietenkään sanoa, etteikö se olisi mahdollista.

Kanteluita oikeuskanslerille

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden maanantaisesta palautuslennosta on tehty useita kanteluita sekä oikeuskanslerin virastoon että eduskunnan oikeusasiamiehelle. Palautuksia vastustaneiden mielenosoittajien toiminnasta on puolestaan tehty kaksi rikosilmoitusta.

Kantelut kohdistuvat kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset mahdollistaviin tahoihin ja poliisin menettelyyn sekä Suomen ja Afganistanin välisen palautussopimuksen laillisuuteen.

Vanhempi oikeuskanslerinsihteeri Laura Pyökäri sanoo, että jotkut kantelut on tehty sekä oikeuskanslerin virastoon että eduskunnan oikeusasiamiehelle. Pyökärin mukaan kantelu käsitellään todennäköisesti siellä, minne se on ensin tullut.

– Ensimmäiseksi selvitetään työnjako ja katsotaan, miten toimitaan. Siksi ratkaisuaikatauluista ei voi vielä puhua.

Rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisista kertoi keskiviikkona STT:lle, että sekä poliisitalon että sisäministeriön tapahtumista on tehty rikosilmoitus. Martikaisen mukaan osa poliisitalon mielenosoittajista yritti häiritä poliisiautojen lähtöä.

– Rikosnimikkeet ovat niskoittelu poliisia vastaan ja haitanteko virkamiehelle, Martikainen sanoo.

Sisäministeriön tapahtumissa taas epäillään Martikaisen mukaan julkisrauhan rikkomista. Asia koskee korkeintaan kahta henkilöä, jotka eivät poistuneet tiloista poliisin käskystä huolimatta.

Tänä vuonna palautuslentoja on tehty jo kuusi, joista kolme Afganistaniin. Viime vuonna lentoja tehtiin 30, joista 17 Irakiin. Sen lisäksi poliisi palauttaa viikoittain lähemmäs 100 karkotuspäätöksen saanutta reittilennoilla.