Paljonko per nuppi ja mitä lisukkeita - Näin rakennat jouluisen juustopöydän

Pipari ja aurajuusto on tuttu makuyhdistelmä jouluna, mutta juustopöytää voi runsauttaa jopa oluella ja lakritsalla. Valtakunnallisen naisten juustoseuran, Juustopöytä ry:n sihteeri Arja Porvali kertoo, kuinka koota moneen makuun sopiva juustotarjotin.

Porvalilla itsellään on tällä hetkellä kolme suosikkimakuyhdistelmää:

– Vanha gouda, konjakkisinappi ja itse tehty ruisleipä tai vanha gouda ja mustaherukkahillo. Kolmas suosikki on uunissa, lehtevässä voitaikinakuoressa paistettu briejuustokiekko, joka maustetaan kuivatuilla karpaloilla ja rosmariinilla sekä sen kanssa uunissa paistetulla, itsepoimituista vadelmista tehdyllä uunivadelmahillolla.

1) Jos juustopöytä on aterian veroinen, silloin juustoja kannattaa varata 150–200 grammaa per henkilö.

Laita lisäksi tarjolle runsaasti erilaisia lisukkeita, kuten leipiä, keksejä, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, erilaisia lastuja (juures/ruis), oliiveja, leikkeleitä sekä hilloja. Niitä on hyvä varata yhteensä sama grammamäärä ruokailijaa kohden kuin juustoja.

Jos juustolautanen on tarkoitettu väli- tai jälkiruuaksi, riittää 50–75 grammaa juustoa per henkilö. Juustoja voi tällöin olla 3–5 eri lajia. Jälkiruokalautaselle voi yhdistää yllämainittujen lisukkeiden lisäksi vaikkapa inkiväärihilloa tai hillottua inkivääriä aromikkaan kermajuuston tai cheddarin kanssa.

Minimimääränä voi pitää sitä, että jokaiselle riittää jokaista tarjottavaa juustolajia ainakin yksi pala.

2) Valitse erilaisia juustoja: mietoja, voimakkaita, pehmeitä ja kovia, tuttuja ja harvinaisempia.

Omat ja vieraiden mieltymykset kannattaa huomioida, samoin eri sukupolvien edustajat, joiden makumieltymykset voivat osoittautua melko erilaisiksi.

Jouluna tarjoillaan Porvalin mielestä arvokkaampia ja kypsytetympiä juustoja kuin muulloin. Suosittuja ovat vuodesta toiseen sinihomejuustot, valkohomejuustot, mustaleimaemmental ja levitettävät tuorejuustot. Itsetehty juusto on kova juttu, sillä juustoja ei osata enää juuri itse tehdä.

3) Jouluiseen makumaailmaan sopivat piparkakut ja saaristolaislimppu.

Perinteisiä lisukkeita ovat myös kuivatut hedelmät, kuten pehmeä kuivattu taateli tai tuore tai kuivattu pehmeä viikuna; päärynät, viinirypäleet, satsumat sekä laadukkaat tai itsetehdyt, täyteläiset hillot.

Viikuna-, kirsikka- ja mustaherukkahillo toimivat hyvin sinihomejuuston, valkohomejuuston ja vuohenjuuston kanssa. Jos haluat yllättää vieraasi, niin yhdistä sinihomejuustoon trendikästä lakritsaa joko paloina tai kastikkeena. Erilaiset chutneyt antavat juustopöytään mukavaa kirpsakkuutta.

4) Juomista tunnetuin juustoon yhdistettävä on viini.

Punaviini tai makea jälkiruokaviini tai portviini toimivat hyvin, samoin samppanja. Myös laadukasta kuohuviiniä voi tarjoilla. Omat mieltymykset kannattaa tässäkin huomioida ja Alkosta saa aina hyviä vinkkejä. Mausteiset joulu­oluet ovat myös kokeilemisen arvoisia, eikä glögiäkään kannata unohtaa.

Alkoholittomista juomista rypäle-, marja- ja omenamehu sopivat yhteen juustojen kanssa, lämpimistä juomista tee.

5) Muista vielä tämä:

Juustot kannattaa temperoida huoneenlämmössä runsaan tunnin ajan ennen tarjoilua. Tällöin juuston maun saa parhaimmilleen.

Savon Sanomien Joulu-liite on ilmestynyt. Se jaetaan tilaajatalouksiin keskiviikkona 29.11. ja muihin levikkialueen kotitalouksiin keskiviikon ja torstain aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.