Palkittu professori: Alzheimerin taudin lääkekehityksessä valoa tunnelin päässä

Alzheimerin taudin etenemistä hidastava rokote saattaa olla lähempänä kuin koskaan. Näin arvioi merkittävän MetLife Foundationin palkinnon saanut professori Miia Kivipelto.

Alzheimerin tautiin on etsitty lääkettä tosissaan viimeiset 30 vuotta. Muistihäiriöitä aiheuttavan taudin kulkua hidastavaa tai parantavaa lääkettä ei ole kuitenkaan vielä onnistuttu kehittämään. Nykyiset lääkkeet voivat vain lievittää Alzheimerin taudin oireita.

Tänä syksynä on kuitenkin saatu myönteisiä tutkimustuloksia Aducanumab-nimisestä rokotteesta, joka voi auttaa Alzheimerin taudissa. Rokotteen todettiin puhdistavan potilaiden aivoista haitallista beta-amyloidia.

– En uskalla sanoa, että se on tieteellinen läpimurto, mutta on se ainakin valoa tunnelin päässä. Rokote näyttäisi pystyvän ainakin hidastamaan Alzheimerin taudin etenemistä. On vielä liian aikaista sanoa, onko varmasti näin. Toki myös lääkkeen sivuvaikutukset pitää tutkia, Kivipelto sanoo.

Tiedelehti Nature kertoi tuloksista elokuun lopussa. Rokotetta on testattu vasta pienellä määrällä ihmisiä. Yhdysvaltalaisen Biogen-yhtiön kehittämälle lääkkeelle tehdään vielä kliinisiä kokeita isommissa potilasryhmissä. Niiden tuloksia odotetaan vuoteen 2020 mennessä.

Kivipelto työskentelee professorina Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa. Lisäksi hän toimii tutkimusjohtajana Itä-Suomen yliopiston neurologian ja neuroepidemologian yksikössä.

Hän sai tänä kesänä MetLife Foundationin myöntämän palkinnon ansioistaan Alzheimerin taudin ehkäisyyn, varhaiseen diagnostiikkaan ja hoitoon liittyvästä tutkimuksesta. Palkinto oli arvoltaan 125 000 dollaria.

Kivipelto korostaa, että palkinnon saamisen taustalla on iso tutkijaryhmä Kuopiossa, Suomessa ja Pohjoismaissa.

Palkinto on jaettu kolmenkymmenen vuoden aikana noin 60 henkilölle. Kivipelto on palkinnon saajien joukossa harvinaisuus, sillä se on tullut harvoin Pohjoismaihin tai naiselle.

– Valtaosa palkinnon saajista on ollut Yhdysvalloista. Minua ennen palkinnon on saanut vain viisi naista.

Finger-tutkimushanke vaikutti palkinnon saamiseen. Kivipellon vetämässä tutkimushankkeessa selvitettiin, miten elintavat vaikuttavat muistisairauden kehittymiseen.

Alzheimerin taudin riskitekijöitä ovat muun muassa aivoverenkierron sairaudet sekä korkea kolesteroli ja verenpaine.

Tutkimusten mukaan eteneviä muistihäiriöitä voikin ehkäistä tai lykätä myöhemmäksi lisäämällä liikuntaa, aivojumpalla ja syömällä terveellisesti sekä lopettamalla tupakoinnin. Tutkimukseen osallistui ihmisiä eri puolilta Suomea, myös Kuopiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.