Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista ryhdytään selvittämään maanantaina – vielä ei ole tiedossa, kuinka kauan heidän on pysyttävä pois kodeistaan

Jyväskylän seniorikorttelista evakuoitujen asukkaiden asumisen jatko oli sunnuntaina edelleen hämärän peitossa. Asukkaat joutuivat evakkoon korttelissa perjantaina syttyneen tulipalon vuoksi.

Evakuoidut, noin 170 asukasta, pääsivät perjantaiyönä tilapäismajoituksiin. Osa siirtyi sukulaisten luo, osa hotelleihin ja osa kaupungin omiin sekä yksityisiin palveluyksiköihin. Kukaan ei vielä tiedä sitä, kuinka kauan heidän on pysyttävä poissa kodeistaan.

Yhdessä taloista sijainneessa Mehiläisen hoivayksikössä oli 24 asukasta, joukossaan myös vuodepotilaita.

–  Mehiläisen palveluyksikkö pystyi sijoittamaan asukkaansa jo yön aikana Mehiläisen omiin, lähellä sijaitseviin yksiköihin. Muista (hoivapalveluita tarvitsevista) asukkaista osa sijoitettiin kaupungin omiin palveluyksiköihin ja yhteen yksityiseen yksikköön, Jyväskylän sosiaalipalveluiden palvelujohtaja Ulla Kuittu kertoo.

Hänkään ei vielä sunnuntaina osannut sanoa, milloin asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa.

–  Totta kai nämä järjestelyt jatkuvat siihen saakka, kunnes löytyy ratkaisu, että asuminen tulee järjestymään jatkossa.

Kuitun mukaan kaupunki selvittää kotinsa menettäneiden tulevia asumisjärjestelyitä seniorikorttelin eri toimijoiden kanssa maanantaina.

Sosiaalipäivystystä on vahvistettu

Jyväskylän kaupungin sosiaalipäivystys oli palopaikalla perjantai-iltana ja -yönä, ja päivystyksen henkilökuntaa on vahvistettu kriisin aikana.

–  Henkilöstö on joustanut hienosti, ja joustaa tästä eteenpäinkin. Siellä on ylimääräisiä työntekijöitä, jotka pystyvät vastaamaan puhelimeen ja muuhun avuntarpeeseen. Viikon aikana katsomme, kuinka koordinoimme ikääntyneiden sosiaalityön ja aikuissosiaalityön kanssa palveluntarpeita, että ei tule mitään katkoja.

Kuitun mukaan evakuoitujen palveluntarvetta arvioidaan koko ajan.

–  Jos on vaikka niin, että on ollut tilapäisesti sukulaisten luona, mutta ei voi jatkaa siellä, sosiaalipäivystys vastaa kyllä puhelimeen ja auttaa.

Kuitun mukaan kaupunki on tiedottanut ja tiedottaa palveluistaan niin verkkosivuillaan kuin mediatiedotteina.

Materiaalista ja henkistä apua

Ulla Kuittu myöntää, että lähes kahdensadan ikäihmisen yöllinen evakuointi oli iso ponnistus, mutta se tehtiin hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

–  Ikääntyneiden palvelut toimivat tosi ripeästi silloin yöllä, kun sinne soiteltiin. Sieltä pystyttiin järjestämään heti lisäpaikkoja palvelukeskuksiin. Hyvin joustavasti on toimittu.

Kuittu kiittelee myös heti apuun tulleita Suomen Punaista Ristiä (SPR), Kriisikeskus Mobilea, Vapaaehtoista pelastuspalvelua ja Suomen Latua.

–  Jos ajattelee viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyötä, se toimi kyllä erittäin hyvin. Materiaalisen avun puolella SPR ja seurakunta ovat mukana, ja henkistä kriisiapua tarjoaa (Kriisikeskus) Mobile, joka on auki jokaisena päivänä ympäri vuorokauden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Oikeusoppinut: Poliittiset päättäjät eivät voi määrätä kaikille riskimaista tuleville pakollisia koronatestejä tai asettaa heitä pakolliseen karanteeniin

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – "Projektini on saada velkaantuminen hallintaan", sanoo valtiovarainministeri Vanhanen

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia

Pilvisyys voi haitata meteoriparven bongaamista ensi yönä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.