Palomiehet irtisanoutuvat vihapuheesta ja syrjinnästä

Palomiesliiton mukaan palomiehet irtisanoutuvat kaikesta puheesta ja kirjoittelusta, joka voidaan tulkita toisen ihmisen ihmisarvoa loukkaavaksi tai syrjiväksi.

Palomiesliiton mukaan liitolla on myös nollalinja häirintään ja syrjintään.

Palomiesliitto otti kantaa asiaan, koska julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti vihapuheesta sekä seksuaalisesta häirinnästä. Palomiesliiton mukaan molemmat ovat ilmiöitä, joista pelastusala haluaa sanoutua irti.

Alan työntekijäliittoon kuuluu pelastustoimessa, ensihoidossa ja hätäkeskuksissa työskenteleviä ammattilaisia, jotka ovat ihmisten kanssa tekemisissä vakavissa tilanteissa ja monella tapaa herkillä hetkillä.

Palomiesliiton mukaan liiton jäsenten on syytä kiinnittää huomiota kielenkäyttöön aikana, kun pelastustoimeen, ensihoitoon ja hätäkeskuksiin liittyvien uutisten kommentointi on yleistynyt sosiaalisessa mediassa.

Liiton mukaan kun media uutisoi onnettomuuksista ja väkivaltatilanteista, moni sivullinen seuraa sen jälkeen tarkkaan sisäisen turvallisuuden viranomaisten omaa toimintaa ja käyttäytymistä. Ajattelemattomat tai alan arvojen vastaiset jäsenten kommentit voivat silloin leimata koko alaa.

Palomiesliiton mukaan pelastustoimet arvot ovat "inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti" ja niitä tulee liiton jäsentenkin noudattaa.

Inhimillisyys tarkoittaa Palomiesliiton mukaan sitä, että pelastusalan ammattilaiset ovat tasapuolisia ja arvostavat moniarvoisuutta, erilaisia yksilöitä ja kulttuureita.

Palomiesliitto on kehottanut jokaista alansa työpaikkaa varmistamaan, että käytössä on ajantasainen ohje arvojen mukaisesta some-käyttäytymisestä ja että koko henkilöstö on perehdytty ohjeeseen.

Apulaispäällikkö ei syrjinyt poliisia – raskaana olleen valinta sijaiseksi aiheutti huutoa

Oikeus: Yhteiskunnallinen keskustelu ja solvaaminen on kaksi eri asiaa

Syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta johtanut tuomioon lähes aina

Rikosilmoitukset kansanryhmää vastaan kiihottamisesta viisinkertaistuneet

Kommentti: Jos poliisi menettää työnsä peruspohjan, sitä ei saa enää takaisin

Kommentti: Kohu poliisista paljasti kaksi isoa huolenaihetta