Palomiehet joutuivat kontteihin pihalle - useilla paloasemilla sisäilmaongelmia

Poikkeuksellisesti yhdeksän paloasemaa odottaa isoa peruskorjausta tai jopa rakennuksen korvaamista uudella Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon pelastuslaitos on vuokralla 28 paloasemalla, joten kiireellinen korjaustarve koskee noin joka kolmatta paloasemista. Yleisimmin ongelmia on rakenteiden kosteusvaurioissa ja sisäilmassa, mutta osassa rakennuksista on myös muita rakenteellisia vikoja.

Pahimmillaan työterveyshuolto on suositellut, ettei tiloja käytetä päivittäiseen työhön, joten palomiehiä on useilla paikkakunnilla nyt konteissa paloasemien pihoilla.

– Siilinjärvellä on rakennettu viipaleista toimistotila pihalle. Kalustoa säilytetään vielä paloasemalla, pelastusjohtaja Jukka Koponen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo

– Kunta selvittää rakennuksen tilannetta eikä tiedossa ole, milloin asia etenee.

Siilinjärven paloasema kärsii vakavista sisäongelmista, kun matalaan, painuneeseen rakennukseen on päässyt kosteutta.

Lapinlahdelle valmistui jo jokin aikaa sitten uusi asema. Rautavaaralle on päätetty rakentaa sellainen vanhan aseman huonon kunnon vuoksi.

– Tuusniemen paloaseman on peruskorjattu ja käyttöönotto on tänä vuonna.

– Kiuruvedelläkin palomiehet ovat väistötiloissa ja paloasemahanke etenee. Vielä ei ole tehty lopullista päätöstä, tehdäänkö sinne kokonaan uusi paloasema vai voiko vanhaa hallitilaa vielä hyödyntää ja tehdä vain uudet sosiaali- ja koulutustilat.

Kunnat rakennuttavat, pelastuslaitos vuokraa

Vaikka pelastuslaitos ei tilanteesta valita yhtään, Savon Sanomien tietojen mukaan kuntien ottautumisessa ongelmiin on eroja.

Siilinjärven paloaseman lisäksi erityisen pitkäksi aikaa asian käsittely on jäänyt roikkumaan Nilsiässä.

Nilsiässä työntekijät ovat väistötiloissa konteissa ja Kuopion kaupunki on yhä lykännyt uuden aseman rakentamista.

– Hanke on menossa eteenpäin niin, että uuden rakennuksen rakentaminen ajoitettaisiin vuodelle 2019, Koponen kertoo.

– Myös Pielaveden paloasemalla on ongelmia rakenteissa, henkilöstö on väistötiloissa ja kuntaan tarvitaan uusi paloasema. Kunnan kanssa neuvottelut etenevät ja aluepelastuslautakunta odottaa esitystä rakennuksesta.

– Myös Varkaudessa on selvittely käynnissä, suositteleeko työterveyshuolto väistötiloihin siirtymistä, mitä rakennukselle tehdään ja voiko uudessa rakennuksessa hyödyntää jotain osaa vaiheittain rakennetusta nykyisestä paloasemasta.

Varkauden paloasemalla samoissa tiloissa toimii myös ensihoito.

– Myös Leppävirralla osassa tiloista on todettu kosteusongelma. 1970-luvun rakennuksessa lähestyy koko ajan hetki, että asialle pitää tehdä jotain. Päätöksiä ei ole kunnassa tehty, mutta edessä on joko peruskorjaus tai uusinta.

Kuopion pääpaloasemalla Volttikadulla on myös ollut ilmanlaatuongelmia, joita on korjattu. Pelastuslaitos toivoo, että Siilinjärven Vuorelan ja Etelä-Kuopion välille tehtäisiin uusi kokonaissuunnitelma siitä, missä paloasemia tarvitaan.

Yhden ison pääpaloaseman ja Petosen sivutilan lisäksi vaihtoehtona olisi 2–3 paloasemaa alueelle.

– Tilanne on poikkeuksellinen, että ongelmia on yhtä aikaa näin monessa rakennuksessa. Monet paloasemat ovat kuitenkin 1960-1980-luvuilta, joten niiden elinkaari vain on päässään.

Paloasemat jäävät kunnille, paloautot siirretään maakunnille