Palomiesten ja poliisien koulutusta ei kannata yhdistää

Pelastusopistoa ei yhdistetä Poliisiammattikorkeakouluun. Pelastusopisto on palomiehiä ja hätäkeskuspäivystäjiä kouluttava, sisäministeriön alainen oppilaitos Kuopiossa. Poliisiammattikorkeakoulu sijaitsee Tampereella.

Sisäministeriön tilaaman selvityksen mukaan Pelastusopiston yhdistäminen Poliisiammattikorkeakouluun tai Raja- ja merivartiokouluun ei toisi merkittäviä kustannussäästöjä tai parempaa laatua koulutukseen lyhyellä aikavälillä.

Asiaa arvioitiin sisäministeriön rahoittamassa hankkeessa. Selvitys julkistettiin juuri vuodenvaihteen alla. Se on käyty tai käydään vielä läpi oppilaitoksissa, sisäministeriössä ja yhdistämistä harkinneessa yhteistyöryhmässä. Säästöjen saaminen oli kuitenkin tärkein syy, miksi oppilaitosten yhdistäminen edes otettiin viime vuonna harkintaan.

Pelastusopiston ja Poliisiammattikorkeakoulun lisäksi selvitys koski muita sisäministeriön alan koulutuskeskuksia eli Kriisinhallintakeskusta Kuopiossa ja Raja- ja merivartiokoulua Imatralla ja Porkkalassa. Nämä kaksi ovat kuitenkin kahta isoa oppilaitosta selvästi pienempiä.

Tutkinnot eri lähtökohdista

Selvityksen mukaan palomiesten ja poliisien koulutuspaikkojen yhdistäminen ei tuo merkittäviä kustannussäästöjä tai muita hyötyjä, vaikka koulutukset koottaisiin yhteen tai vaihtoehtoisesti jaettaisiin nyt uudella tavalla.

– Yhden oppilaitoksen malli voisi toimia, jos kaikki tutkintokoulutus lähtisi samalta viivalta, tapahtuisi samoilla ehdoilla ja olisi koottu samaan fyysiseen paikkaan, selvitystä tehnyt tutkija Joanna Kalalahti Poliisiammattikorkeakoulusta arvioi.

– Tämä kuitenkin kasvattaisi koulutuskustannuksia ja vaatisi suuria investointeja.

Nykyisten oppilaitosten koulutukset tähtäävät tällä hetkellä eri tutkintotasojen tutkintoihin ja pätevyyksiin. Lisäksi jokaisen alan opinnoissa on vahva työelämälähtöisyys eli opinnoissa paljon juuri ammatin omia opintoja, joita ei voi korjata turvallisuusalan yhteisellä opetuksella.

Selvityksessä ei esitetä myöskään oppilaitoksen hallintojen yhdistämistä, vaan katsoo hallinto- ja tukipalveluiden toimivan nykyisellään kunkin alan tutkintakehystä varten.

Kuopiossa satoja opiskelijoita jatkossakin

Pelastusopistossa Kuopiossa on tällä hetkellä noin 130 työntekijää ja lähiopetusjaksoilla 400–500 opiskelijaa riippuen opetusjaksosta. Opistoon kohdistuvat kovat valtionhallinnon säästöpaineet, joihin uusi selvitys ei tuo selvää ratkaisua.

Raportin selvä kanta oppilaitosten yhdistämistä vastaan voi kuitenkin tuoda työrauhaa ja vapauttaa etsimään muita ratkaisuja.

Selvityksen mukaan sisäisen turvallisuuden alojen yhteinen oppilaitos oli kannattava vain tilanteessa, jossa alojen eri ammatit ylipäätään lähentyvät enemmän toisiaan koulutukseltaan ja vaatimuksiltaan.

 

 

Tausta: Selvityksessä tehtiin vertailuja

Suomessa on useita kertoja väläytelty sisäministeriön alalle yhteistä turvallisuusakatemiaa. Ministeriön rahoittama, Poliisiammattikorkeakoulun selvitys on laaja arvio asiasta.

Selvityksessä vertailtiin nykyisten oppilaitosten opetussuunnitelmia ja profiileja sekä pohdittiin malleja verrattuna alueellisten ammattikorkeakoulujen ratkaisuihin sekä Viron yhden oppilaitoksen malliin.

Poliisin, palomiesten ja rajavartijoiden koulutus ei ole niinkään yleissivistävää, vaan ammattikoulutusta sisäisen turvallisuuden ammattialoille, vaikka lopulta työntekijöiden urapolut vaihtelevatkin ja ammattiosaaminen kehittyy esimerkiksi myös työvuosina.

Poliisin perustutkinto on nykyään amk-tutkinto. Pelastusopistolla on sekä ammattitutkinto ja amk-tutkinto-opetusta. Rajavartijoiden koulutus on ammattitutkinto. Kriisinhallintakeskus on erikoiskoulutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palomiehet tarvitsevat rauniopelastamisen osaamista

Pelastuslaitoksista ratkaisu tammikuussa

Pelastusopiston johtajilla ilmiriita - oikeus ratkaisi

Hätäkeskusten tietojärjestelmä paisuu 7 miljoonalla eurolla

Virkamies salasi suhteen työhönotossa

Paloteatterin mittaustuloksissa ilmi virheitä

Päivystäjistä joka kolmas vaihtaa heti alaa

Pelastusopisto rukkaa päällystökoulutusta

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.