Paltalta uusi ilmoitus työsulusta –  lennonjohtajien mukaan aiheuttaa viiveitä ja peruutuksia lentoihin

Palvelualojen työnantajat Paltan asettama työsulku aiheuttaa viiveitä ja jopa peruutuksia lentoliikenteessä, arvioi Suomen Lennonjohtajien Yhdistys (SLJY). Lennonjohtajat huomauttavat työsulun ajoittuvan Itä- ja Pohjois-Suomen talvilomaviikolle.

–  Pidämme tällaista toimintaa edesvastuuttomana. Olisi todellakin aika päättää pitkään jatkunut työehtosopimuskiista ja palata neuvottelupöydän ääreen jo kuluvalla viikolla, toteaa SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg tiedotteessa.

Työnantajapuolta edustava Palta kertoi tänään, että se on jättänyt valtakunnansovittelijalle uuden ilmoituksen työsulusta lennonjohdossa. Kahden viikon päästä alkava työsulku kestää viikon, ja se toteutetaan Suomen kahdeksalla suurimmalla lentoasemalla.

Paltan mukaan lennonvarmistuspalvelut hoidetaan työsulun aikana esimiesvoimin eikä sulusta aiheudu liikenteelle merkittävää haittaa.

Pitkälle riidalle ei näy pääteasemaa

Valtakunnansovittelija on antanut pitkään jatkuneeseen työriitaan kaksi sovintoesitystä. Lennonjohtajat hylkäsivät niistä viimeisimmän torstaina. Palta olisi hyväksynyt molemmat esitykset.

Paltan mukaan viimeisin esitys olisi tuonut lennonjohtajille 3,2 prosentin yleiskorotuksen helmikuusta lukien ja seuraavan yleiseen linjaan sidotun palkankorotuksen helmikuusta 2020 lukien. Nyt Palta kertoo olevansa hämillään siitä, mitä SLJY todellisuudessa haluaa.

–  Toivomme, että työsulun jatkaminen jouduttaa ratkaisua. Nopea ratkaisun syntyminen olisi kaikkien edun mukaista, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Lennonjohtajat puolestaan katsovat, etteivät työnantaja ANS Finland ja Palta ole osoittaneet halua sopia työehdoista.

–  Valtakunnansovittelija on tehnyt jo kaksi sovintoesitystä, jotka SLJY on joutunut hylkäämään. Ensimmäinen niistä ei ollut niin sanotun yleisen palkankorotuslinjan mukainen. Toinen puolestaan olisi tuonut yleisen linjan mukaisen palkankorotuksen, mutta ei mitään muuta, eli se ei olisi tuonut minkäänlaista ratkaisua lennonjohtajien ikääntymiseen tai pienimpien lentokenttien palkkaepätasa-arvoon liittyviin ongelmiin, sanoo Myrberg.

Marraskuussa 2017 päättyneen työehtosopimuksen piirissä on noin 210 lennonjohtajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.