Palvelunestohyökkäys kaatoi valtionhallinnon sivustoja – hyökkäys tuli ulkomailta

Ulkomailta tullut palvelunestohyökkäys kaatoi useiden valtionhallinnon viranomaisten ja ministeriöiden verkkosivustoja sunnuntaina, kertoi Kyberturvallisuuskeskuksen päivystäjä Jukka Käyhkö. Hyökkäys kohdistui Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin tuottamiin palveluihin. Tähän kuului useiden ministeriöiden, Puolustusvoimien ja Väestörekisterikeskuksen verkkosivustot. Myöskään Valtorin tuottama Suomi.fi-tunnistautumispalvelu ei toiminut. Sen kautta voi kirjautua sisään viranomaisten verkkopalveluihin, kuten Kelaan, verottajalle ja sosiaali- ja terveydenhuollon Kanta-palveluun.

Suomi.fi-tunnistautuminen saatiin korjattua sunnuntai-iltana kello kahdeksaan mennessä, ja verkkosivustojen tilanteen uskottiin palavaan normaaliksi sunnuntaina vielä yöhön mennessä.

Käyhkön mukaan ensimmäiset havainnot ongelmista saatiin sunnuntaina neljän aikaan iltapäivällä.

– Luulimme, että kyseessä on tekninen vika, mutta puoli viideltä saimme vahvistuksen, että kyseessä on palvelunestohyökkäys, Käyhkö sanoi.

Mikään ei viittaa Käyhkön mukaan siihen, että kyseessä olisi ollut myös tietomurto.

Palvelunestohyökkäykset ovat melko yleisiä

Käyhkö kertoi, että palvelunestohyökkäykset eivät ole mitenkään harvinaisia, vaan niitä tehdään melkein joka viikko. Myös viranomaisten palveluita vastaan hyökätään melko useasti.

Käyhkön mukaan tämänkertaisesta hyökkäyksestä tekee harvinaisen se, että tämä on kohdistunut näin laajavaikutteisiin kansalaispalveluihin, joiden vaikutukset näkyvät vahvasti ihmisen arjessa.

Hän ei kuitenkaan pidä palvelunestohyökkäyksen tekemistä yleisellä tasolla mitenkään erityisen vaikeana.

– Jos tuntee oikeat työkalut ja tavat, niin kyllä tällaisen pystyy tekemään kohtuullisen pienelläkin vaivalla, Käyhkö kertoi.

Hänen mukaansa myös tähän alustaan on hyökätty aikaisemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.