Palveluseteli laajenee terveydenhuoltoon

Palvelusetelien käyttöä laajennetaan myös terveyspalveluihin. Palvelusetelillä kuntalainen voisi hakeutua hoitoon yksityiselle klinikalle, jos hän on valmis maksamaan palvelusetelin ja yksityisen palvelun hinnan erotuksen.

Huomenna eduskunnalle annettava lakiesitys jättää kuitenkin kunnalle oikeuden päättää, mihin palveluihin se seteleitä myöntää. Kunta myös valitsee yksityiset klinikat, joilla seteleitä voi käyttää.

Kuntalainen ei voi vaatia palveluseteliä, mutta hän voi kieltäytyä sen käytöstä, vaikka kunta sitä hänelle tuputtaisi. Silloin kunnan on järjestettävä palvelu tai hoito muulla tavoin.

Lääkärin tehtävänä on kertoa potilaalle, miten paljon enemmän on maksettava omasta pussista, jos ostaa hoitonsa palvelusetelillä. Samalla on kerrottava, kuinka kauan hoitoon pääsy kestää eri paikoissa.

Kunnille uudistuksen arvioidaan tuovan ennen pitkää jopa säästöjä. Kunnat voivat määritellä setelin arvon pienemmäksi kuin palvelun tuottaminen maksaisi. Palvelusetelin etuna nähdään se, että kuntien ei tarvitse kilpailuttaa palveluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.