Papilloomarokotuksilla ja syöpäseulonnalla säästöjä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kohdunkaulan syövältä suojaavan papilloomavirusrokotteen liittämistä kansalliseen rokotusohjelmaan. Jos esitys hyväksytään, voitaisiin 11-12-vuotiaille tytöille tarjota rokote kouluterveydenhuollossa aikaisintaan ensi vuoden syyslukukaudella.

THL päätti esittää rokotusta sen jälkeen kun todettiin, että rokotteet voidaan hankkia rokotusohjelman yhteydessä huomattavasti aiemmin arvioitua halvemmalla. Rokottaminen säästää asiantuntijaryhmän arvion mukaan myös terveydenhuollon kustannuksia, mutta nämä säästöt näkyvät vasta parinkymmenen vuoden kuluttua.

Kohdunkaulan syövän ehkäisyä pyritään parantamaan myös tehostamalla julkisia seulontaohjelmia ja vähentämällä ohjelman ulkopuolisia kalliita papa-testejä.

Kohdunkaulan syöpään sairastuu vuosittain noin 170-180 naista, ja siihen kuolee vuosittain noin 50-70 naista. Asiantuntijaryhmän mukaan rokotuksilla ja tehostetulla seulonnalla syöpäkuolemia voitaisiin huomattavasti vähentää nykyistä pienemmillä kustannuksilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.