Papin virat aiempaa tiukemmassa

Sairaalapastorina työskentelevä Elina Antikainen kuuluu niiden onnekkaiden joukkoon, jotka työllistyivät varsin pian opintojen jälkeen. Antikaisen työ on määräaikainen ja kestää näillä näkymin vajaan vuoden. Hän ei kuitenkaan halua murehtia tulevaa vaikka tietää, että papin työt ovat kiven alla.

- Olen tosi kiitollinen tilanteestani. Olin varautunut siihen, etten välttämättä löydä heti mitään paikkaa, Oulun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä 26-vuotias nainen sanoo.

Antikainen valmistui teologian maisteriksi maaliskuussa. Papiksi hänet vihittiin Oulun hiippakunnassa pyhäinpäivänä.

Papiksi vihittävien määrä on viime vuosina vähentynyt selvästi. Viime vuonna papiksi vihittiin 84 ihmistä, kun huippuvuonna 2008 pappisvihkimyksiä oli liki 150.

- Tänä vuonna pappeja vihitään vähemmän kuin pitkään aikaan. Luultavasti pappisvihkimysten määrästä tulee 2000-luvun alhaisin. Heikoimmillaan pappeja on vihitty vähän yli 70 vuodessa, kertoo Kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi.

Papiksi voidaan vihkiä vasta silloin, kun tiedossa on vähintään puolen vuoden virka. Viime vuonna evankelisluterilaisissa seurakunnissa työskenteli hieman yli 2 100 pappia.

Pappien työpaikat ovat nykyisin tiukassa. STT:n tekemän kyselyn mukaan kaikissa yhdeksässä hiippakunnissa on lakkautettu papin virkoja tai jätetty sijaisuuksia täyttämättä. Lisäksi pappi on yhä useammin määräaikaisessa virassa. Tilanne on samanlainen suomen- ja ruotsinkielisissä seurakunnissa.

Pääsyy pappien määrän vähentymiseen on seurakuntien tiukentunut talous.

- Tämä vuosi vaikuttaa olevan poikkeuksellisen hankala. Resurssien pieneneminen näkyy työttömien pappien määrässä. Näyttää siltä, että loppuvuonna viisi uutta pappia jää meillä työttömäksi, sanoo Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin notaari Hannu Laukkonen.

Hänen mukaansa hiippakunnassa on noin 50 määräaikaista virkaa hoitavaa pappia.

- Yksi seurakunta jopa pohtii yhden papin irtisanomista. Olen ollut tässä työssä kohta yksitoista vuotta. Aiemmin ei ole tullut eteeni, että pappi jouduttaisin irtisanomaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä, Laukkonen toteaa.

Myös epävarmuus seurakuntien tulevasta rakenteesta on johtanut virkojen jäädyttämiseen.

- Rakennemuutoksen lopputuloksesta ei ole vielä tietoa, mikä luo osaltaan varovaisuutta myös virkojen täyttämiseen, kertoo Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin notaari Outi Äärelä.

Kirkkohallituksen on määrä käsitellä rakennemuutosta keväällä.

Turun ja Helsingin hiippakunnista arvioidaan, että kirkollisten toimitusten määrä on vähentynyt. Tämäkin osaltaan vaikuttaa pappien tarpeeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.